ABD’de idam cezası uygulayan eyaletlere çağrı: İnfaz ilaçları yüzlerce Kovid-19 hastasını kurtarabilir

Söz konusu ilaçların, kendi kendilerine nefes alamayan en ağır koronavirüs hastalarının entübasyonları ve mekanik ventilasyonu için kullanıldığı belirtiliyor

Kaliforniya'daki San Quentin eyalet hapishanesinde idam mahkumlarına zehirli iğnelerin enjekte edildiği infaz odası (Reuters)

ABD’de sağlık uzmanları, idam cezası uygulayan eyaletlerin “zehirli iğneyle infaz” için ellerinde tuttuğu ilaçların, koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavisinde kullanılabileceğini ifade etti. 

Guardian’ın haberine göre tanınmış bir grup doktor ve uzman, ortak mektup kaleme alarak ölüm cezası tatbik eden eyaletlerden infazlar için depoladıkları sakinleştirici sedatif ve paralitik ilaçlarla ilgili stokları paylaşıma açmalarını istedi.

Gazete, söz konusu tıbbi ürünlerin, Kovid-19 hastalarının yaşamını riske atan önemli ilaç kıtlığı yaşayan ABD hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinin en çok aradığı ilaçlar arasında yer aldığını aktardı.

Önde gelen anestezi uzmanları, eczacı ve tıp akademisyenlerinden oluşan 7 kişilik ekibin imzaladığı mektubun, idam cezası uygulayan tüm eyaletlerin ceza infaz kurumlarına gönderildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta, hastanelerin kendi kendilerine nefes alamayan en ağır koronavirüs hastalarının entübasyonları ve mekanik ventilasyonu (cihaz yoluyla solunum sağlama) için kullandığı sakinleştirici ve paralitik ilaçlarda yaşanan kıtlığa dikkat çekildi.

Eyalet hapishane müdürlerine hitaben yazılan mektupta, ilaç eksikliğinin bu bölümlerin üst düzey yetkililerinin hayatlarını da tehlikeye atabileceği uyarısı yapıldı.

Mektupta, “Stoklarınız yüzlerce insanın hayatını kurtarabilir. Bu kişiler bir meslektaşınız, sevdiğiniz bir kişi, hatta siz bile olabilirsiniz” ifadeleri yer aldı.

ABD’de idam cezasının uygulandığı 28 eyaletten 19’unda sedatif ve paralitik ilaç kullanımı infaz prosedürlerinde yer alıyor olsa da içlerinden kaçının zehirli iğneyle infaz için kullanılan ilaçları stokladığı bilinmiyor.

Bahsi geçen bu ilaçlar arasında, hastanelerin son zamanlarda tedarik sıkıntısı çekilen ve ecza kuruluşlarının listelediği midazolam, veküronyum bromid, rokuronyum bromid ve fentanil gibi ürünler de yer alıyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) de midazolam ve fentanil kıtlığı yaşandığını bildirirken, malzeme eksikliğinin sonucu olarak doktorların mekanik ventilasyona bağlanan hastalar için kritik öneme sahip ilaçları ölçülü kullanmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU