Sırbistan’da Çin ve 100 kat fazla yardım yapan AB’nin imaj yarışı

Koronavirüs salgınıyla mücadele etmeye çalışan Sırbistan; Çin, Rusya ve Avrupa Birliği’nin uğruna yardım ve nüfuz yarışına girdiği ülke haline geldi

Hükümet yanlısı bir gazete billboard kiralayarak, Çin Devlet Başkanı’na “Teşekkür ederiz, Kardeş Şi” diye seslendi (AFP)

Koronavirüs krizinde Sırbistan’a önce dolu uçak ve uzmanlarla Çinliler gitti. Ülkenin Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Çin bayrağını öperek teşekkür ederken yardıma koşmayan Avrupa’yı topa tuttu. 

Sonra da Ruslar askeri uçakları ve medya coşkusuyla yardım götürdü.

Son olarak da Avrupalılar hep orada olduklarını belirterek, şimdiye kadar yaptıklarının Rusya ve Çin’in toplam yardımlarından çok daha fazla olmasına işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Birliği (AB) aday ülkelerinden Sırbistan; Moskova, Pekin ve Brüksel’in nüfuz mücadelesine girdiği bir alan haline geldi. 

Dünya bir yandan pandemiyle mücadele ederken, büyük güçler de “yumuşak güç” kullanarak kendilerinden zayıf ülkeleri yardımlarla yanlarına çekmeye çalışıyor. 

AB, Avrupa değerleri ve dayanışma sözlerinin içlerinin boş olmadığını; Çin, koronavirüsün sebebi değil çözümü olduğunu; Rusya da az kaynaklarla maksimum etkiyi yarattığını dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor. Amerikalılar ise dünyadaki koronavirüs diplomasisinde pek gözükmüyor. 

Sırbistan için hikaye, Cumhurbaşkanı Vucic’in olağanüstü hal ilan ettiği 15 Mart’ta başladı. Aynı gün Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sağlık malzemelerinin birlik dışına ihracını yasaklayacaklarmış gibi konuşunca Vucic kendini tutamadı ve halka seslenirken şu ifadeleri kullandı:

Avrupa dayanışması yok. Bu bir peri masalıydı. Sadece yardım edebilecek olanlara, yani Çin’e, özel mektup gönderdim.

Avrupalı diplomatlar AB’ye girmeye çalışan bir ülkenin liderinin bu sözlerinden hoşlanmasalar da, o dönemde İtalya ve İspanya’dan da benzer sesler geldi.  

Kısa süre sonra Çin’den uçak geldi. Çinli uzmanlar şu an hükümetin koronavirüs politikasını yürütüyor. Sırbistan da insanların kendilerini tecrite almalarına güvenen model yerine, Avrupa ülkelerinin çoğundan farklı olarak, Çin modelini tercih etti. Bu yaklaşımda, hafif semptom gösteren insanlar dahi büyük hastanelerde tecrite alınıyor. 

The Guardian’ın haberine göre, Çinliler Vuhan’daki gibi bir sokağa çıkma yasağı önerseler de, Sırplar halkın bunu kabul etmeyeceğini belirterek biraz daha yumuşak önlemlerle yetindi. 

Kitleler halinde test yapılamadı ama pazar itibarıyla Sırbistan’da 3 bin 380 vaka vardı ve toplamda 74 kişinin koronavirüs yüzünden yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Sırbistan, Rusya’nın da yardımını kabul etti ancak bu yardımların miktarı, yapılan propagandanın yanında az görüldü. 
 


AB ise Sırbistan’a nasıl yardım ettiğini anlatmaya çalışıyor. Ülkede AB delegasyonu son 20 yılda Belgrad yönetimine sağlık yardımı olarak 200 milyon euro hibe, 250 milyon euro da kredi verdiklerini işaret etti. Koronavirüse karşı 93 milyon euroluk fon daha vadedildi. 

Aralık ayında yapılan bir ankete göre, çok sayıda Sırp, son 20 yılda Rusya veya Çin’in kendilerine en fazla yardım yapan ülke olduğunu düşünüyor. Ancak AB ikisinden de yaklaşık 100 kat fazla yardım yapmış durumda. 

Vucic, 15 Mart’taki açıklamasından sonra yardım gönderen AB’ye de teşekkür etti. Diğer yandan akıllarda bu teşekkür mü kalacak, Başbakan Ana Brnabić’in pandemi geçtikten sonra inşa etmek istediğini söylediği Sırbistan-Çin dostluk anıtı mı, zaman gösterecek.

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU