Koronavirüs, Sanders'ın kampanyasını bitirdi yine de Beyaz Saray'a çıkabilir

Birkaç hafta öncesine kadar Biden'ın işbirliği için Sanders'la gizli bir telefon görüşmesi yapacağı kimsenin aklına gelmezdi. Fakat post-koronavirüs dünyası için Sanders'ın politikaları o kadar da radikal görünmüyor

Bernie Sanders'ın yarıştan çekilmesiyle birlikte Demokratların favori adayı Joe Biden oldu (AP)

Küresel bir salgının geniş katılımlı mitingler düzenleme ve ön seçimlerin yapıldığı kilit eyaletleri ziyaret etme olasılığını bitirmesiyle birlikte Bernie Sanders'ın artık adaylıktan çekilmesi çok da şaşırtıcı değil. Bankacılar, çürümüş Amerikan sağlık sistemi ve bunlar hakkında harekete geçemeyecek kadar korkak düzen siyasetçileri hakkında bilgiç bir şekilde haykırırken Bernie hep formundaydı. Koronavirüs ve onun sebep olduğu tecritler, başlıca rakibine kıyasla Joe Biden için çok daha avantajlı; #WheresJoe (Joe nerede) bir süre Twitter'da trend olsa da Biden'ın pandemi hakkında tecritten yayımladığı ölçülü başkanlık duyuruları, hem Demokratları hem de Cumhuriyetçileri yakalamayı başardı. Eski Başkan Yardımcısı geçen hafta Trump'la "çok zarif" ve "sıcak" diye tanımladığı bir telefon görüşmesi bile yaptı (Başkan kendi adına "Çok güzel bir sohbetti" dedi.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump -Florida gibi kilit eyaletlerde korku tellallığıyla yenmesi nispeten daha kolay, kendini sosyalist ilan etmiş birini yarışa sokmaya yönelik epey bariz bir girişimde bulunarak- Demokratların erdemli ve mağdur Sanders'ı yarış dışı bırakmak için nasıl komplo kurduğuna dair onca esip gürlemesine rağmen Biden'dan gelen telefon görüşmesini cevaplayarak kartlarını açık etti. Açıkça görülüyor ki "Miskin Joe"ya Amerika'yı Güçlü Tut konuşmalarında belli ettiğinden daha fazla saygı duyuyor. Bunu hasbelkader kabul ederek Biden'ın Sanders'ı yarış dışına itmesine yardımcı oldu.

Elbette bunların hepsi çok acımasızca ironik çünkü koronavirüsün bariz hale getirdiği bir diğer husus, Medicare-for-All (Bernie Sanders'ın 'herkes için sağlık' anlamına gelen vaadi -ed.n.) politikasının ne kadar makul olduğuydu. ABD'de hastanelerin birbiriyle rekabet ettiği ve veri paylaşımının teşvik edilmediği çatlamış sağlık sistemi söz konusu baskıya dayanamayıp çöktü. Amerikan istisnacılığı salgının ilk zamanlarında test fiyaskosuna yol açtı: Batı Virginia hiç vaka görülmediğini hala gururla ilan ederken koronavirüs kapan yurttaşlarsa eyalet "kötü görünmek" istemediği için test yaptırmalarının engellendiğini iddia etti. Trump, bir kruvaziyer gemisinin Kaliforniya'daki rıhtıma yanaşmasına izin verme konusunda uzun süre kararsız kaldı, zira "kendilerinin suçu olmayan" bu "sayıların" ikiye katlanmasını istemedi. Kimin nerede neye ihtiyacı olduğuna dair merkezi veri bulunmadığı için ülke çapında valiler ve belediye başkanları, şehir fonlarını kullanarak özel şirketlerden tıbbi teçhizat satın almaya karar verdi. Sanders tüm bunların yaşanacağını felaketten önce görmüştü ama çok az kişi onu dinlemeye istekliydi.

Gelgelelim artık dinlemek zorunda kalabilirler. Bernie'nin ılımlı sosyalist, kolektivist fikirleri şimdi bertaraf etmemiz gereken resesyon için son derece uygun. Dizginsiz Amerikan kapitalizmi devri sona erdi. Cumhuriyetçi bir Beyaz Saray'ın ABD'li vergi mükelleflerinin her birine bin 200 dolarlık (yaklaşık 8 bin 140 TL) çek göndereceğini birkaç hafta öncesine kadar kimse aklına getiremezdi. Şimdiyse aynı Beyaz Saray, bazı Demokratların normal zamanlarda ayak direyeceği politikaları Kongre'ye sunmak zorunda kalabilir.
 


Sanki yıllar önce yaşanmış gibi gelen ama aslında sadece geçen ay gerçekleşen Süper Salı arifesinde, yakın zamanda yarıştan çekilen Pete Buttigieg, Amy Klobuchar ve Beto O'Rourke'un eski Başkan Yardımcısı'na destek verdiğini ilan etmesi ve bir kampanya mitinginde onun yanında durmak için Dallas'a kadar gitmeleriyle birlikte işler birden Biden'ın lehine döndü. O günlerde Biden'ın Bernie Sanders'a temas kuracağı kimsenin aklına gelmezdi ama ılımlı rakipleriyle muhtemelen gizli telefon görüşmesi yapmış olması tamamen mantıklı. Birçok kişi, verecekleri destek karşılığında Buttigieg, Klobuchar ve O'Rourke'a yönetimde pozisyon vaat edilmiş olabileceğini öne sürdü.

Bu yeni manzarada, Biden ve Sanders'ın gizli bir telefon görüşmesi yapmış olması imkansız değil. Şayet Joe Amca geçen hafta Başkan Trump'la medeni bir görüşme gerçekleştirebiliyorsa o zaman Bernie'yle bir anlaşma yapma kabiliyetine de fazlasıyla sahip demektir. Eğer bu görüşme yaşandıysa, Biden'ın şöyle bir şey söylemiş olabileceğini hayal ediyorum: Yıl başından bu yana her şey değişti. Kiracıların korunması, sosyal güvenliğin genişletilmesi, işgücünün korunması, ücretsiz çocuk bakımı ve tıbbi bakım kaynaklı borçların ortadan kaldırılması, koronavirüsten sonraki aylarda o kadar da radikal görünmeyecek. Bunu birlikte yapmamıza izin verirseniz, hayal ettiğiniz şeylerin çoğunu gerçekleştirme olanağı var.

Sanders kampanyasının sona erdiğini duyurduğu gün "Bu ülkenin geleceği bizim fikirlerimizde" dedi. Dahası birçok kişi bu "acı verici karar" yüzünden üzülecek olsa da Sanders'a Biden yönetiminde bir Beyaz Saray'la geçmişte hiç mümkün olmadığı kadar yakın çalışma fırsatı verilmiş olabilir.

Bugün savaşı Biden'ın kazandığı açık. Fakat uzun vadede Bernie Sanders ve onun inandığı her şeyin savaşı kazanması da aynı şekilde mümkün.

 

 

Holly Baxter'ın tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Koronavirüs, Bernie Sanders'ın kampanyasını bitirdi ama Biden'la anlaşma yaptıysa onu yine de Beyaz Saray'da görebiliriz

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU