Çin vahşi hayvan pazarlarını kapatmaya çalışsa da "hayat bir yolunu buluyor"

Şubat ayında Çin, tüm vahşi hayvan ticaretini ve tüketimini yasadışı ilan eden bir yasa çıkardı fakat hükümetin koronavirüs salgınının muhtemel kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik bu çabasına rağmen, pazarlar ülke genelinde hâlâ açık

Şangay'daki bu gibi pazarlar, koronavirüs salgınından bu yana mercek altında (AFP)

Mavi barikatlar ve polis kordonlarıyla çevrilmiş, bir zamanların hareketli Huanan Deniz Ürünleri Pazarı, düzinelerce müşterisinin şimdi ölümcül Kovid-19 virüsü olarak bildiğimiz hastalığa yakalanmasından sonra, 1 Ocak'tan beri faaliyetlerini durdurmuş halde. Vuhan şehrinin simgelerinden biri olan, pazar girişini süsleyen tabela da kaldırıldı.

Şehrin sakinleri bu hafta işlerine dönmeye hazırlanırken, pazardaki işletme sahipleri için gidecek bir yer yok. Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan birkaç blok ötedeki bir meyve standına sahip olan ve gerçek adını vermeyi reddeden Michael, “Tüm işletmelerin yeniden faaliyete başlamadan önce hükümetin iznini almaları gerektiğinden, bu işletmelerin hükümetin onayını alması imkansız olacaktır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vahşi yaşam ticareti bir zamanlar Çin'de kazançlı ve gelişen bir endüstriydi ama mevcut koronavirüs pandemisinin ülkeye kaçak sokulan egzotik hayvanlarda başladığı şüphesi, hükümeti onlarca yıldır süren ticaretin üzerine gitmek zorunda bıraktı.

Geçen ay Pekin, başka bir salgının gerçekleşmesini önlemek amacıyla, vahşi hayvan yetiştiriciliği ve tüketimi konusunda katı bir yasak açıkladı. Bu, merkezi hükümetin çıkardığı ve sonuçta vilayet veya belediye yetkililerine yasayı uygulama gücü veren genel bir kılavuzdu.

Diğer birkaç vilayet bu kılavuzu takip etti ve güneydeki sanayi merkezi Shenzhen, perşembe günü köpek ve kedi eti satışıyla tüketimini yasakladığını duyurarak bu yasağı gerçekleştiren ilk Çin şehri oldu.

Vuhan'daysa yerel yetkililer vahşi hayvan ticareti veya yetiştiriciliği yapan işletmelere yönelik baskılarını giderek katılaştırdı. Vuhanlı yetkililer 3 Mart'ta tüm Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda kapsamlı bir dezenfeksiyon harekatı yürüttü.
 

reuters-yilan.jpeg
Çin'de yılan gibi vahşi canlılar yetiştirilerek farklı amaçlarla satılıyor (Reuters)


On yıllardır süren bir gelenek

Bununla birlikte, bölgesel yönetimlerin vahşi hayvan ticaretine son verme çabasına rağmen, son haberler Çin'in bazı bölgelerindeki halk pazarlarında yasadışı ticari faaliyetlerin halen devam ettiğini gösteriyor. The Mail on Sunday, geçen hafta yaptığı bir haberde binlerce müşterinin Çin'in güneybatı kenti Guilin'deki bir kapalı pazara akın ettiğini bildirdi. Burada ölü yarasa ve akrepler sergilenirken, kafesler de canlı kedi ve köpeklerle doluydu.

Çin mutfağı uzmanı Andrew Huang, Çin hükümetinin Çin'deki vahşi hayvan tüketimini ve ticaretini tamamen bitirmesinin zor olmasının nedenlerinden birinin, bu tür davranışların ülkede on yıllardır süren geleneğin bir parçası haline gelmesi olduğunu söylüyor.

Huang, “Çin'in farklı bölgeleri, farklı amaçlarla kendi vahşi hayvan tüketme geleneklerine sahip. Çin'in kuzeydoğu kesiminde yerel lezzetlerin büyük kısmını ayılar ve geyikler oluştururken, Çinin güneybatısında yarasalar ve pangolinler sıklıkla geleneksel Çin tıbbında kullanılmaktadır. Bu tür vahşi hayvanlara olan istikrarlı talep, belirli vahşi hayvan türlerini yetiştirmeye odaklanan bazı işletmelerin de dahil olduğu, kazançlı bir tedarik zincirini besledi" diye açıklıyor.

Huang, vahşi hayvan ticareti ve tüketimine yönelik mevcut baskıların, halk pazarlarında ilgili uygulamaların gerçekleşmesini geçici olarak engelleyebileceğini ancak Çin kültüründen tamamen kaldırılmasının zor olacağını düşünüyor.

The Independent'a “Kısa vadede, vahşi hayvan satıcıları bu hayvanları kamusal alanda satmaya devam edemese bile işi canlı tutmanın başka yollarını bulmaya çalışacak” diyen Huang, sözlerine şöyle devam etti:

Eski deyişle, hayat her zaman bir yolunu bulur. Hükümet vahşi hayvan ticaretini ve tüketimini yasaklamış olsa bile gelenek o kadar kolay silinip yok olmayacak.


'Bütün pazarı kapatmaya gerek yok'

Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nı kapatma planı süredursun, Vuhan'da yerel halk koronavirüs pandemisinin başladığı pazara ne yapılması gerektiği konusunda farklı görüşlere sahip.

Kapatılana kadar pazarın daimi müşterilerinden olan Xu "Dürüst olmak gerekirse, vahşi hayvan ticareti Hunan Deniz Ürünleri Pazarındaki ana ticari faaliyet değil. Satıcıların çoğu hâlâ farklı çeşitlerdeki deniz ürünlerini satmaya odaklı" diyor.

Xu, kentin en büyük tren istasyonlarından birinin hemen yanında olduğu için, pazarın meyve ve deniz ürünlerinin yanı sıra vahşi hayvan satışında da bölgesel merkez haline geldiğini söylüyor. Pazar, Hubei eyaletinin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda ziyaretçi nedeniyle, koronavirüs için de ideal üreme alanı haline geldi.

"Hükümet vahşi hayvan ticaretini yasaklamak istiyorsa bile, bütün deniz ürünleri pazarını kapatmak zorunda olmadıklarını düşünüyorum Bunun, deniz ürünleri tedarikinde uzun süredir bu pazara bel bağlayan yerel restoran ve işletmeler üzerinde büyük bir etkisi olacaktır" diyor Bayan Xu.

Çin hükümetinin düzinelerce işletme sahibini geçim kaynaklarını kaybetmeye zorlamaktan çok, devam eden pandeminin kendisiyle mücadele etmeye odaklanması gerektiğini söyleyen Xu, "Hükümetin yurttaşlara daha fazla koronavirüs testi yapabilmesini dilerim çünkü çoğunun hâlâ semptom göstermeyen veya hafif semptomları olan hastalar olabileceğinden şüpheleniyorum" da dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU