Meksika ikna edildi… Petrol üretimi günde 10 milyon değil, 9,7 milyon varil azaltılacak

Geçen hafta yapılan OPEC+ toplantısında "Petrol üretimini günlük 400 bin varil azaltacaksın" talebini kabul etmeyen Meksika'ya yeni çözüm sunuldu: Günlük 100 bin varil petrol kesintisi, geri kalanı ABD'den...

OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin 10'uncu Olağanüstü Bakanlar Toplantısı, video konferans yoluyla gerçekleşti/ Fotoğraf: Reuters

OPEC+ adıyla bilinen ve 23 üyenin bulunduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerin telekonferans yoluyla düzenledikleri 10'uncu Olağanüstü Bakanlar Toplantısı, Türkiye saati ile dün 23:30 sıralarında sona erdi. 

9 Nisan’da yapılan toplantıda petrol üretimini 10 milyon varil azaltma kararı alan ancak Meksika’nın ikna edilemediği anlaşma, dün yeniden masaya yatırıldı. 

Toplantı sonrası OPEC'ten yapılan yeni açıklamada, toplam ham petrol üretimlerinin 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar günlük 9,7 milyon varil azaltılacağı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 Temmuz-31 Aralık arasındaki 6 ay boyunca kesinti günde 7,7 milyon varil olacak. 1 Ocak 2020-30 Nisan 2022 arasındaki 16 ay boyunca ise 5,8 milyon varil kısıntıya gidilecek. 

Açıklamada, üye ülkelerin yapacakları kesintilerin Ekim 2018 ayındaki üretim miktarlarına göre hesaplanacağı aktarılırken, OPEC lideri Suudi Arabistan ile OPEC dışı ülkelerin lideri Rusya'nın ise kesintilerinin günlük 11 milyon varil üzerinden hesaplanacağı bildirildi.

Suudi Arabistan günlük ham petrol üretimini 12 milyon varilden 8,5 milyon varile düşürecek. Rusya ise günlük ham petrol üretimini 10,3 milyon varilden 8,5 milyon varile düşürerek 1,8 milyon varil azaltacak.

30 Nisan 2022'ye kadar geçerli olacak anlaşma, Aralık 2021'de yeniden değerlendirilecek. 

Üye ülkelerin bir sonraki toplantısı telekonferans yoluyla 10 Haziran'da gerçekleştirilecek. 

Meksika'yı ABD taşıyacak

Ayrıca, geçen haftaki anlaşma kapsamında Meksika'dan talep edilen günlük 400 bin varillik kesinti, ülkenin milli petrol şirketi Pemex'in ekonomik sorunları nedeniyle 100 bin varille sınırlı kalacak. 

Meksika'nın geriye kalan günlük 300 bin varillik kesintisini ise ABD karşılayacak.

Trump’tan Putin ve Selman’a teşekkür 

Anlaşmanın ardından Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump,  "OPEC+ ile büyük petrol anlaşması tamam. Bu, ABD'de binlerce enerji istihdamını kurtaracak. Rusya ve Suudi Arabistan'ı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Trump'ın, Putin ve bin Selman ile telefonda ayrı ayrı görüştüğü kaydedildi.

Her iki liderin "hem birbirleriyle hem de petrol üreten diğer ülkelerle iş birliği halinde çalışmalarını" memnuniyetle karşıladığını belirten Trump, "küresel enerji ve finansal piyasaların istikrarına uygun bir seviyede petrol üretimine dönülmesi konusundaki hassasiyeti" sebebiyle Putin ve bin Selman'a teşekkür etti.

Suudi Arabistan- Rusya restleşmesi yarayı büyütmüştü

Koronavirüsün neden olduğu talep düşüklüğünü görüşmek üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ve Rusya, 5 Mart’ta toplanmış ancak anlaşma sağlanamamıştı. 

Rusya, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini günde 1,5 milyon varil azaltma talebine olumsuz cevap vermişti.

Bunun üzerine Suudi Arabistan aldığı sürpriz bir kararla petrol fiyatlarında son 20 yılın en büyük indirimine gitmişti. 

Bu durum piyasada bir “petrol seli” olabileceği endişesi yaratırken, Rusya, petrol üreticisi şirketlerine “İstediğiniz kadar üretin” talimatını verdi. 

Bu restleşmeyle petrol dört yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak Suudi Arabistan’ın hamleleri bitmedi. 
 
Ülkenin Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, dün yaptığı açıklamada, birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracaklarını bildirmişti. 

Amerikan petrolü, varil başında 25 dolarla 17 yılın en düşük seviyesini görmüştü. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU