Ruhani: Koronayla mücadelede Avrupa ülkelerinden daha iyi durumdayız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Avrupa'da bir virüs var, İran'da ise iki virüs. Biri korona, diğeri ekonomik yaptırımlar" dedi

Fotoğraf: AA

İran'da koronavirüs vakaları 70 bini geçerken, Tebriz Belediye Başkanı İrec Şehin Baher'in de enfekte olan isimler arasında yer aldığı açıklandı.

Ülkenin resmi haber ajansı IRNA'da yer alan habere göre Baher, "Solunum problemi ve bazı Kovid-19 belirtileri üzerine verdiğim testin sonucu pozitif çıktı" ifadelerini kullandı.

Evde karantina altında olduğunu belirten İrac Şehin Baher, tedavisinin doktor gözetiminde sürdüğünü söyledi.

"Avrupa'da bir virüs var, İran'da ise iki virüs: Biri korona, diğeri ekonomik yaptırımlar"

İran devlet televizyonunun haberine göre ise Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında salgınla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hasan Ruhani, "Koronayla mücadelede Avrupa ülkelerinden daha iyi durumdayız. Aramızda büyük farklılıklar var. Vakaya göre kayıp oranımız yüzde 7, bazı Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 22 civarında, hatta daha yüksek" ifadelerini kullandı.

Ülkesindeki sağlık çalışanlarından övgüyle söz eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani , "Avrupa'da bir virüs var, İran'da ise iki virüs bulunuyor. Biri korona, diğeri ekonomik yaptırımlar" yorumunu yaptı.

 

hasan ruhani aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

"ABD'liler bize çok zulmediyor"

ABD'nin talimatıyla Lüksemburg'da tutulan 1,6 milyar doların İran'a getirilmesiyle ilgili çabaların olumlu neticelendiğini uman Ruhani, "ABD'liler bize çok zulmediyor. Kredi istiyoruz engel oluyorlar. Bu virüsle kendi başları da dertte. Bizim durumumuzdan haberdar oldukları halde her gün baskıyı arttırmaya devam ediyorlar. Bu insanlık dışı davranış, onların tarihine geçecektir" dedi.

Tahran'da Kovid-19 nedeniyle 13 taksici hayatını kaybetti

İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülüdkten sonra ülkenin tamamına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), 4 bin 474 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Yaklaşık 80 bin taksinin bulunduğu başkent Tahran'da hayatını kaybedenler arasında 13 taksici de var.

Tahran Taksi Yönetim ve Denetimi Genel Müdürü Ali Rıza Gannadan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "Tahran'da 302 taksici Kovid-19'a yakalandı. Şu ana kadar bu virüsten 13 taksici hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Koronavirüsten can kaybı 4 bin 474'e yükseldi

Öte yandan İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 117 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybının 4 bin 474'e, vaka sayısı 71 bin 686'ya yükseldiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 117 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Böylece toplam ölü sayısının 4 bin 474'e çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1657 artarak 71 bin 686'ya ulaştığı bilgisini verdi.

Virüse yakalanan hastalardan 3 bin 930'unun durumunun ağır olduğunu dile getiren Cihanpur, 43 bin 894 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.

İran'da Kovid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU