Dilipak: Türkiye imkanlarını ne kadar etkin ve doğru kullanıyor?

Akit yazarı: Peşinden koştuğumuz batılıların bilimi ve teknolojisi çözüm olsaydı, önce kendi dertlerini çözerlerdi

Fotoğraf: AA

Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede Türkiye’nin kaynak ve imkanlarını ne derece doğru kullandığını sordu.

Dilipak, bugünkü köşe yazısında dünyanın farklı yerlerinde Kovid-19 mücadelesinde yaşanan bazı örnekleri gündeme getirdi.

Akit yazarı Türkiye hakkında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye göreceli olarak, dünyada, her anlamda kendi kendine yeterli ülkelerin başında gelen bir ülke. Ancak Türkiye imkanlarını ne kadar etkin ve doğru kullanıyor, o başka bir konu. Bitkisel droglar açısında, drog çeşitliliği yönünden dünyanın 1 numarasıyız ama Anglosakson kafası ile eğitilen kadrolar, bürokrasi ve onların şekillendirdiği mevzuat açısından Türkiye zenginlik içinde yoksulluğa mahkûm edilmiş bir ülke gibi sanki. Kendi, inanç, tarih ve geleneğini referans almayan bir bilim, media, sanat, siyaset ve bürokrasiye sahip! Oysa gaybe iman, kader, rızık, ecel, tevekkül gibi manevi donanımlarımızla biz hem kendimiz hem insanlık için daha fazla ve güzel şeyler yapabiliriz. Ama maalesef mevzuat ve kafa müsaid değil. Bizim kanallarda bile yoga veya meditasyonla stres atmaya çalışıyoruz.

Dert bir değil ki, hangisine yanayım. Yapacak çok iş var ama bazılarımız oyalanıyor, zaman kaybediyor, elleri ayakları boş değil, tuttuğu iş değil birtakım kalabalıklar adam ezberlerini tekrarlayıp duruyorlar. Bu ezberlerle bu sorunuz çözemeyiz. Peşinden koştuğumuz batılıların bilimi ve teknolojisi çözüm olsaydı, önce kendi dertlerini çözerlerdi. Ama, kafamızı taşlara vura vura da olsa öğreneceğiz. Ama akılla çözmediğimiz işleri hayata bırakırsak, acı tecrübelerle, daha uzun bir zamanda, daha çok acı çekerek ve daha ağır bir bedel ödeyerek yine çözeriz. 

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU