The Beatles efsanesi grubun dağılmasından 50 yıl sonra hala yaşıyor

Paul McCartney, The Beatles’ın birlikte kayıt yapmayı bıraktığını 10 Nisan 1970'de açıklamıştı

Fotoğraflar: AFP

The Beatles 1970’lerin başında yollarını ayırdığında çok az kişi öncü grubun pop müzik kültürünü yarım yüzyıl sonra hala etkileyeceğine inanıyordu.

Ama cuma günü itibarıyla gayrıresmi ayrılıklarının 50. yılını dolduran The Beatles, madden olamasa da manen hala görünür ve popüler durumda.

AFP’ye konuşan rock tarihçisi Mark Lewisohn, “The Beatles’ın 20. yüzyılın en büyük aşk hikayesi olduğu söyleniyordu ama o zamanlar kimse zaten bu kadar olağanüstü bir başarının bir de sonraki yüzyıla taşınacağını öngörememişti” dedi.

Üçleme seri “The Beatles: All These Years’ın” ilk kitabı “Tune In’in” yazarı Lewisohn, “Dağılmalarından 50 yıl sonra The Beatles, dünyanın dört bir yanından yaratıcı insanları herkese açık, sınırsız oyun alanına yöneltmeye devam eden sanatsal bir doruk olmayı sürdürüyor” dedi.
 


Geriye dönüp Paul McCartney’nin The Beatles’ın birlikte kayıt yapmayı bıraktığını açıkladığı röportajın yayımlandığı 10 Nisan 1970 tarihine dönüp bakıldığında grubun mirasının akıbeti çok daha belirsiz görünüyor.

Özellikle McCartney’nin ilk solo albümünün dağıtımından önce grubun dağıldığını kısa ve muğlak bir soru cevap oturumunda belli belirsiz duyurduğu göz önüne alındığında.

Fakat grup arkadaşı John Lennon’la olan verimli şarkı yazma ortaklığının yeniden başlayacağını öngörüp öngörmediği sorulduğunda net şekilde verdiği “hayır” cevabı kendi adına konuşuyordu.

The New York Times haberi, “McCartney, The Beatles’la Yolları Ayırdı” manşetiyle vermişti.

İngiliz Yüksek Mahkemesi’nden aynı yılın sonuna doğru çıkan iş ortaklığı feshi kararı durumu resmileştirmişti.

2016’da çıkan resmi Paul McCartney biyografisi dahil olmak üzere The Beatles üzerine bir dizi kitap yazan Philip Norman, grubun dağılışının ardından hayranların tesellisinin mümkün olmadığını hatırlattı.

Bütün bir nesil The Beatles’la büyümüştü... Hayatlarının tüm önemli dönemlerine denk düşen bir The Beatles albümleri vardı.

Çok sayıda insan durumun tüyler ürpertici olduğunu düşündü... onlarsız bir gelecek belirsizdi. Gerçekten de böyle hissettirmişti.

Ne var ki grubun kalabalık külliyatı güzel yıllandı.

“I Want to Hold Your Hand” ve “Hey Jude’dan” “Yesterday” ve “Let It Be’ye” en az dört neslin bildiği kalıcı hitlerle grup hala tüm zamanların en çok satan müzisyenleri olmayı sürdürüyor.

AFP’ye konuşan Norman, “Bitmediler. Hala her yerdeler. Hala kullandığımız dildeler. Manşetlerimizdeler... onlara atıflar yapılmaya devam ediliyor, müzikleri hala çalınıyor. Yıkılmaz bir cazibeleri var” dedi.

1960’ta İngiltere’nin Liverpool kentinden çıktıktan sonra The Beatles (Lennon, McCartney, davulcu Ringo Starr ve solo gitarist Georg Harrison) toplumsal bir fenomen haline geldi.

60’ların sonu itibarıyla grup, merhum Lennon’ın esprili bir dille söylediği gibi, “İsa’dan daha popülerdi.” 

Geçenlerde keşfedilen 1965 tarihli bir röportajda “Help!” (Yardım Edin!) adlı şarkının gerçekten de bir yardım çağrısı olduğunu itiraf etmişti.

Bu gerçekti. ‘Yardım Edin!’ diye şarkı söylüyordum ve ciddiydim de. Kapatma düğmesi yok. Günün 24 saati açıksınız... herkes sizden bir parça istiyor.

Bu esnada grup içi ilişkiler, özellikle de Lennon ve McCartney arasındaki ilişki yıpranmıştı.

McCartney’nin açıklaması gerçekleştiğinde 4 yıldır canlı performans yapmamışlardı. Starr ve Harrison’ın da solo kayıtları vardı. Öte yandan Lennon ve Japon sanatçı eşi Yoko Ono, Plastic Ono Band’i kurmuştu.

McCartney 1971’in sonunda, eşi Linda’yı da içeren Wings’i kurdu, başta olumsuz eleştiriler alsa da zamanla başarılı oldu.

O, Harrison ve Starr’ın verimli solo ve ortak çalışmaya dayalı kariyerleri olurken Lennon ve Ono dikkatlerini pasifist aktivizme verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Norman’a göre 1970’lerin ortasında The Beatles birleşmeye çok yaklaşmış fakat telif haklarıyla ilgili sorunlar çözülememişti.

Daha sonra, 1980’de Lennon New York’ta, akıl hastası olduğu düşünülen Mark David Chapman tarafından vurularak öldürülmüştü.

McCartney 2016’da, trajedi gerçekleşmeden önce eski grup arkadaşıyla arasını düzelttiğini söylemişti.

1982’de “Here Today’i” yazdı ve daha sonra bunun Lennon’a “Seni seviyorum” deme biçimi olduğunu açıkladı.

İkilinin ilişkisi The Beatles’ın yaratıcı gücünün temelini oluşturuyordu.

Norman, “Lennon ve McCartney devasa yetenekler ve birlikte tamamen büyülü bir ürün ortaya çıkarıyorlar. Çok farklı kişilikler ama aynı sızma zeytinyağıyla sirke gibi, mükemmel şekilde birleşip kusursuz sosu meydana getirdiler” diye konuştu.

Lewisohn’a göre The Beatles bugünün daha sanayileşmiş pop müzik atmosferinde ışık saçmaya devam ediyor.

Yazar, “Sığ ünle, The Beatles ve diğer yaratıcı yeteneklerin ruhu beslediği ve neşeye esin olduğu gerçek sanatkarlık arasında evren kadar fark var” dedi. 

 

AFP

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

 

DAHA FAZLA HABER OKU