30 bin kişiye kalacak yer sözü verilen Kaliforniya’da oteller kapılarını evsizlere kapattı

"Ünleri ve imajları hakkında biraz endişe duyuyorlar"

ABD'de evsizlerin nerede tecrite gireceği sorusu tartışılıyor (Reuters)

Otelciler koronavirüs salgını sırasında, imajlarını korumak için, Los Angeles'ın evsiz nüfusuna kapılarını kapatmakla suçlanıyor.

LA Times gazetesinin başyazısına göre, Kaliforniya eyaleti ve Los Angeles bölgesi evsizler için toplam 30 bin oda sözü vermişken, yetkililer otellerle anlaşma konusunda sıkıntı yaşadığı için yalnızca 350 kişi odalara yerleşti.

Projeye öncülük eden LA Evsizleri (LA Homeless) girişimi direktörü Phil Ansell'e göre, Los Angeles'ın merkezindeki otel sahipleri, salgın sırasında evsizlere ev sahipliği yapmanın, mülklerine fiziksel hasar, markalarına da zarar vereceğinden endişelenerek sözleşme imzalamaktan imtina ediyor.

Ansell "Alacakları tazminatlar veya imajları hakkında biraz endişeliler" diyor.

Los Angeles Otelciler Birliği, The Independent'a yaptığı açıklamada, otel genel müdürlerinin bölge ve şehir yönetimleriyle 24 saat boyunca işbirliği halinde çalıştığını ve tüm gecikmelerin "benzeri görülmemiş bir çabaya" uyum sağlaması gereken katı bir kamu ihalesi sürecinden kaynaklandığını söyledi.

Birlik yöneticisi Heather Rozman şu ifadeleri kullandı:

Açıkçası hiçbirimiz pandemi beklemiyorduk fakat binlerce barınaksız kişiyi, uygun sağlık ve güvenlik önlemleri almadan kapalı ortamlara taşımak, yardım etmeye çalıştığımız insanlar için daha fazla risk teşkil edecektir.
Gerekli hizmetleri, sözleşmeleri ve güvenlik prosedürlerini hazırlamak zaman alıyor fakat oteller, hükümet yetkilileriyle birlikte çalışarak, hızla bu amaç için hazırlanıyor.

Rozman, Kovid-19 önlemlerini desteklemek için, Los Angeles'taki 249 otelin evsizler, aile içi şiddet mağdurları, yaşlı nüfusu ve sağlık personelleri için şimdiye kadar 20 binden fazla oda ayırmaya gönüllü olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç ay boyunca 15 bin oda ve personeli güvence altına almanın maliyetinin 195 milyon dolar (yaklaşık 1,3 milyar TL) ya da gecelik ortalamayla 85 dolar (yaklaşık 570 TL) olduğu tahmin ediliyor.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom pandemi sırasında evsizler için en az 15 bin otel odası taahhüt ederken, eyaletin 150 bin kişilik evsiz nüfusunun neredeyse yarısına sahip Los Angeles bölgesi de ayrıca 15 bin oda sözü daha verdi.

Los Angeles Evsiz Hizmetleri İdaresi'nin geçici direktörü Heidi Marston'un aktardığına göre oteller, eyaletin "Project Roomkey" (Oda Anahtarı Projesi) girişimi kapsamında, ilk kez 3 Nisan'da açıldı ve bölgedeki 5 tesiste 405 oda güvenceye alındı. Bu haftanın sonuna kadar 15 tesiste toplam bin 340 yatağın hazır olması bekleniyor.

Eyalet düzeyinde, bölgelerdeki paydaşlar Kovid-19'a karşı en savunmasız 869 evsiz kişiyi sokaklardan ve sığınaklardan alıp tecrit altına yerleştirmişti.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'yla (Federal Emergency Management Agency, FEMA) bağlantılı yürütülen Project Roomkey, kayda değer sayıda evsizin bulunduğu, yoğun Kovid-19 enfeksiyonuyla karşı karşıya kalan bölgelerde 6 bin 867 otel ve motel odası sağladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU