İspanya'nın koronavirüsle mücadele için kurduğu "süper hastanede" neler yaşanıyor?

Başkentteki kongre merkezi, şimdilerde 5 bin yatak kapasiteli bir sahra hastanesi olarak hizmet veriyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında 153 binden fazla kişinin enfekte olduğu İspanya’da şu ana kadar 15 bin 447 kişi yaşamını yitirdi.

Hükümet hastalığı kontrol altına almak için 14 Mart’ta aldığı olağanüstü hal kararını 26 Nisan’a kadar uzatırken, sağlık sistemini felç eden salgınla mücadelede uygulanabilir her yöntem de göz önünde bulunduruluyor.

Bu arayışlar doğrultusunda başkent Madrid’de bir zamanlar konferanslar, fuarlar ve müzik festivallerine ev sahipliği yapan IFEMA kongre merkezi son haftalarda çok farklı bir amaca hizmet ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez şimdilerde İspanya’nın Kovid-19’la mücadelesine destek için 5 bin yataklı “süper hastane” olarak kullanılıyor.

Yaklaşık 8 bin metrekare alan üzerine kurulu tesis, 72 saatten az sürede bin yataklı bir hastaneye dönüştürüldü, ardından daha da genişletilerek 5 bin yatak ve 500 yoğun bakım bölmesi olan bir alan haline geldi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uzmanların da övgüsünü kazanan İspanya’nın bu en büyük hastanesinde kalanlar yaşadıklarını Çin televizyonu CGTN ile paylaştı.

Ağır semptomlar göstermesinin ardından buraya nakledilen Joan Basterra, CGTN Avrupa’ya verdiği röportajda, “Titriyordum, eklemlerim ağrıyordu. Tat alma ve koku duyularımı kaybettiğimi fark ettim.

Öksürmeye başladım, ateşim yükseldi. Çok kötü zamanlar geçirdim, zatürre oldum” dedi.

Ancak diğer taraftan tesiste sağlık personelinin koruyucu ekipman yetersizliği ve organizasyondaki düzensizlikten şikayetçi olduğu belirtildi.

Basterra, “Biz hastalar bu kaosu görmüyoruz. Bize çok iyi bakılıyor. Şayet ekipman yetersizliği varsa hemşirelerin bunu istemesi gerekiyor, lütfen onlara işlerini yapabilmeleri için gereken teçhizatı verin. Onlar bizim ön cephedeki gücümüz” diye ekledi.

İspanyol hasta ayrıca, ülkedeki diğer şehirlerde de IFEMA gibi tesislerin kurulmasının hastanelerdeki personelin üzerindeki yükü hafifletebileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU