Birleşik Krallık’ta eksik koronavirüs hesabı: Huzurevlerindeki yüzlerce ölüm sayılmamış

Salgının bulaştığı huzurevi oranı resmi tahminlere göre yüzde 9 fakat sektörün önde gelen isimleri “Bakımevlerinin yarısında koronavirüs var” diyor

Bakımevlerinde çalışanlar, kişisel koruyucu ekipman ve test kiti eksikliği yaşıyor (Reuters)

Özel huzurevlerini temsil eden Care England’ın tahminlerine göre, bine yakın kişinin ölümü Birleşik Krallık’taki koronavirüs kayıpları listesine girmedi. 

Bir kuruluş son üç haftada huzurevlerindeki 120 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, bir başkası da aynı dönemde kendi tesislerindeki 88 sakininin virüs yüzünden öldüğünü duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi rakamlar ise bu kuruluşların sunduğu verilere göre oldukça az. Bu hafta açıklama yapan Ulusal İstatistik Bürosu, İngiltere ve Galler’in tamamındaki bakımevlerinde 20-27 Mart arasında yalnızca 20 kişinin öldüğünü kaydetti. 

The Guardian’ın özel haberine göre, bu farklılık huzurevlerindeki durumun ciddiyetinin gözardı edildiğini gösteriyor.

Sektörün önde gelen isimleri ve Alzheimer Derneği, Birleşik Krallık’ta yaklaşık 400 bin kişiyi ağırlayan huzurevlerinin yarısında koronavirüsün olduğuna inandıklarını ifade etti. Birleşik Krallık Sağlık Direktörü Prof. Chris Whitty ise salı günü yaptığı açıklamada bu oranın yüzde 9 civarında olduğunu söylemişti. 

En büyük huzurevi sahiplerini temsil eden Care UK’in başındaki Prof. Martin Green, konu hakkında şöyle konuştu:

Ölüm sayılarının noksan bildirildiğini görüyoruz. Ölümler binleri bulmamış olabilir ama o seviyeye doğru geliyor. Huzurevlerindeki ölüm oranlarını düzgün bir şekilde analiz etmemiz gerekiyor ve bunun için yönetimin veri toplaması lazım.

Oxford Üniversitesi’ne bağlı Nutfield Temel Bakım ve Sağlık Bilimleri Bölümü’nden Jason Oke de “Kimsenin bakımevlerinde ne olduğunu hesaba katmamasından dolayı, 6 ay sonra rakamların çok daha fazla olduğunu keşfedeceğimizden korkuyorum” dedi.

Ulusal İstatistik Bürosu ise Nüfus Müdürlüğü’nden gelen resmi kayıtlara göre hareket ettiğini fakat mevcut duruma ayak uydurabilmek için “partnerleriyle çalıştığını” açıkladı. 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU