Kritik tarih 12 Nisan: Virüsün yayılması engellenemezse sokağa çıkma yasağı gündemde

İzolasyon kurallarını ihlal eden kişilerin öğrenci yurtları gibi yerlerde karantinaya alınması da gündeme geldi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle 31 şehre giriş çıkış yasağı getirdi. Virüsün kuluçka döneminin 12 Nisan Pazar günü sona erdiği, eğer bir gerileme görülmezse birkaç sektör hariç sokağa çıkma yasağının getirilebileceği gündeme geldi.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın aktardığına göre, hükümetin yaptığı toplantılarda, İstanbul başta olmak üzere 30 büyükşehir ve Zonguldak’a getirilen şehir dışına çıkış yasağının sonuçları değerlendirildi.

Virüsün yüzde 60’ının Anadolu’ya İstanbul’dan yayıldığı saptaması yapılırken, küçük illerdeki vaka sayılarında 12 Nisan tarihinin önemli olduğu belirtiliyor.

Yapılan toplantılarda, virüsün kuluçka dönemi hesaba katılarak, bu tarihte yapılacak analizlerin başta İstanbul olmak üzere konulan şehir dışı yasağının ilk anlamlı sonuçlarını göstereceği ifade ediliyor. Bu tarihte Anadolu illerinden alınacak vaka sayısı, gerileme olup olmadığını gösterecek. Uzmanlar, hareketliliğin sona ermesi nedeniyle gerileme beklerken, böyle bir sonuç alınmaması durumunda, başta büyükşehirler olmak üzere yeni önlemlerin gündeme geleceği belirtiliyor.

Gıda, enerji ve sağlık gibi sektörler hariç sokağa çıkma yasağı

Yeni önlemler olarak büyükşehirlerde gıda, enerji, sağlık gibi sektörler hariç sokağa çıkışların yasaklanması, şehir karantinalarının uygulanması, her şehre farklı izolasyon belirlenmesi, pazar yerlerinin tamamen kapatılması veya belli bölgelere izin verilmesi tartışılıyor.

Kamu kurumlarında başvurulan esnek çalışmanın tamamen sonlandırılması da tartışılan başlıklar arasında bulunuyor.

İzolasyonu ihlal edenler yurtlarda karantinaya alınabilir

Sağlık Bakanlığı’nın dijital olarak telefonla takip sistemini getirmesinin ardından, bunun da ihlal edilmesi durumunda farklı önerileri dile getirenler bulunuyor. Bu kişilerin, öğrenci yurtları gibi özel olarak belirlenecek alanlarda karantinaya alınması öneriliyor.

Yeni Şafak: Karantina altına alınan yerlerde yeni vaka görülmedi

Yeni Şafak gazetesi de Kovid-19’a karşı karantina altına alınan belde ve köylerde yeni vakaya rastlanmadığına dair bir haber yayınladı.

Haberde “Dışarıya kapatılan, izolasyan ve sosyal mesafe kurallarına uyan 10 yerleşim yerinde yeni koronavirüs vakasına rastlanmadı. Salgın riski sona eren yerlerde karantina uygulaması kaldırılacak” ifadeleri yer aldı.

 

Hürriyet, Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU