Ramazanda koronavirüs nedeniyle oruç tutmak ertelenmeli tartışması ilahiyatçıları böldü

Orucun bağışıklığı zayıflatabileceği, bu nedenle ramazanda tutulmama önerisi ilahiyatçılar arasında tartışma yarattı. Öneriyi, Müslümanların kafasını karıştırmaya yönelik değerlendirenler olduğu gibi “Doktorlar karar verir” diyen de var

Koronavirüs nedeniyle  bu Ramazan'da toplu iftarlar da iptal / Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgını dünyanın birçok yerinde dini ibadetleri ve dini mekanları ziyaretleri de aksatıyor.

Kabe hiç olmadığı kadar uzun süredir kapalı tutulurken, Katolik Hristiyanların merkezi Vatikan bile ziyaretçi kabul etmiyor.

Camiler ise bir süredir ibadete kapalı.

Şimdi ise 24 Nisan’da ramazan ayı başlıyor ve bu ayda da camiler kapalı olacak gibi.

Bu yıl camide teravih namazı olmayacağı gibi toplu iftarları da göremeyeceğiz.

Ancak bazı çevreler oruç tutmanın bağışıklık sistemini zayıflatacağını iddia ederek bu yıl ramazanda oruç tutulmasının ertelenmesini öneriyor.

Bu kişilerden biri olan ilahiyatçı yazar Mustafa Cemil Kılıç, “Ramazan orucu ertelenmeli” başlığıyla kaleme aldığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda şöyle dedi.

Kılıç'ın açıklamalarıyla başlayan tartışmaları başka ilahiyatçılara da yönelttik, farklı cevaplar aldık.

saimyeprem.jpg
Saim Yeprem / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Prof.Dr. Saim Yeprem / İlahiyatçı

“Bu konuda son söz doktorlarındır”

Bu konuda son söz  doktorlarındır. Dinimiz doktorlara  bu konuda öncelik veriyor. Kişinin sağlığını kontrol eden doktorlar oruç tutmanın sağlık bakımından uygun olmadığına karar verirse o kişinin oruç tutmasına gerek yok. Eğer kişi iyileşirse o oruçları kaza eder. İyileşme ihtimali yoksa tutmadığı her gün için bir fidye verir.

Yeprem, “Toplumunun genelinin Ramazan’da oruç tutmasının ertelenmesine gerek görüyor musunuz?” sorusuna ise “Bu konuda görüş uzmanlara bırakılmış ne benim, ne bakkalın ne tarihçi profesörün görüşüne değil. Konun uzmanı olan kişiler de doktorlardır” diye cevap verdi.

 

bayraktutar_1.jpg
Mehmet Bayraktutan / Fotoğraf: Diyanet - Sen

 

Mehmet Bayraktutan / Diyanet Sen Başkanı

“Müslümanların kafasını karıştırmaya çalışıyorlar”

Ramazan’da oruç tutulmasın, bağışıklık sistemi çöker gibi görüşleri sağlıklı bulmuyorum. Her dönem bazı insanların Müslümanların önemsedikleri konulara gölge düşürmek için yaptıkları şeyler. Her Ramazan’dan önce benzer görüşler ortaya atarak Müslümanların kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Bunlar inançlı insanları tedirgin etmek için, belli kişilerce ortaya atılan sosyolojik saldırılardır. Müslümanların bu kişilere itibar etmemesi lazım. Oruç tutmanın insana zindelik kattığı, sağlığa iyi geldiği uzmanlarca da ispatlanmış bir gerçek. Ama doktorların oruç tutmasında sorun gördüğü sağlık sorunu yaşayan insanlar tutmayabilir. Ancak bu sadece bu seneye özgü bir durum değil her zaman söylenen bir durum.

 
hayrikırbaşoğlu.jpg
Hayri Kırbaşoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu / İlahiyatçı

"Sağlık uzmanlarının söyleyeceği bağlayıcıdır, Diyanet’in dediği değil”

Normal, sağlıklı insanlar oruç tutabilir. Ancak rahatsızlığı olan insanlar sonrada kaza edebilir veya fidye ödeyebilir.  Koronavirüs sürecinde bağışıklığı güçlü tutmanın önemli olduğu da gerçek. Oruç tutmanın salgın günlerinde bağışıklık sistemine olumsuz bir etkisi yoksa sağlıklı insanlar oruç tutabilir. Ancak bu konuda Sağlık kurullarındaki uzmanlarının söyleyecekleri bağlayıcıdır, Diyanet’in dediği değil. Diyanet bile tıp otoritelerini dinlemek zorunda bu ortamda. İbadet edeceğim diye sağlığı tehlikeye atmak olmaz. Sağlığı tehlikeye atacak orucu tutmak da günahtır.  

ali eren.jpg
Ali Eren / Fotoğraf: İHA

 

Ali Eren / İlahiyatçı – Yazar

"Bütün insanlar için geçerli olamaz”

Daha önce böyle bir durun hatırlamıyorum, okumadım da. Bir kişinin oruç tutmasına engel bir rahatsızlığı var ise bu da doktor tarafından tespit edilmiş ise bu kişi oruç tutmayabilir. Buna doktor karar verir. Ancak doktorun işin ehli biri olması lazım. Herhangi birinin söylemesi olmaz. Sağlık nedeniyle oruç tutamayacak kişi bunu sonradan kaza edebilir veya fidyesini öder. Ancak bu durum bütün insanlar için olmaz. Çünkü bütün insanlar hasta değil. Bilim ihtimaller üzerinden değil kesinlik üzerinde konuşur. Ezbere bir şey olmaz. Şimdi üç aylardayız. Ben de bazı günler oruç tuttum bunda herhangi bir engel de görmedim.

abdülazizbayındır.jpg
Abdülaziz Bayındır / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı

 

Prof.Dr. Abdülaziz Bayındır

“Oruç insanı daha sağlıklı yapar”

Oruçla ilgili ayetler açıktır. Oruç insanı daha sağlıklı yapar, vücudun gücünü kırmaz. Allah, hastaların ve yolcuların oruç tutmamasını söylemiştir ama sonrasında tutarlarsa hayırlı olacağını da söylemiştir. Bakara suresinde derki "Sizden kim o ayı yaşarsa oruçlu geçirsin. Kim de hasta yahut yolculuk halinde olursa o günlerin sayısı kadar diğer günlerde oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez"

cemilkılıç.jpg
Mustafa Cemil Kılıç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Cemil Kılıç  / İlahiyatçı Yazar

“Bu görüşler ilk defa dile getirilmedi”

Ramazan’da orucun ertelenmesi talebini dilendiren Kılıç ise eleştirilere şöyle cevap verdi:

Bu görüşler ilk defa dile getirilmiş değil. İbni Abbas ve Musa Carullah da benzer görüşleri dile getirmiştir. Musa Carrullah, Mısır’da El Ezher Üniversitesi’nde eğitim görmüş bir Tatar’dır. “Uzun günlerde oruç” adlı bir kitabı vardır. Memleketi Tataristan kuzeyde olduğunda günün önemli bir kısmı karanlıktır. Bakara 124’de 'Zorlukla oruç tutanlar' denir. Dikkat edilirse tutamayanlar demiyor tutanlar diyerek 'Onlar bile oruçtan muaftır' diyor. Hastaların tutmaması zaten tartışma dışı bir konu.

oruç.jpg
Orucun bağışıklığı güçlendirip güçlendirmediği konusunda zıt görüşler var / Fotoğraf: AA

 

“Din uleması baskılardan çekindiklerinden söyleyemiyor”

Kılıç iddialarını şöyle sürdürdü:

İnsanlar risk altında. Toplumun en az yüzde 10 ile 15'i sağlıkçısı, kasiyeri, temizlik işçisi vb. gibi bu koşullar altında bile çalışmak zorunda ve bunlar risk altında. Bunların oruçtan muaf olduğu din ulemasınca ifade edilmeli. Ulemanın çoğu da söylediklerimi biliyor ancak baskıdan çekindiklerinden söyleyemiyor. Toplumun sağlığı söz konusu olduğunda nasıl böyle davranabilirsiniz?

“Oruç tutmak direnci artırmaz”

Oruç tutmanın vücut direncini arttıracağı iddiasının doğru olmadığını öne süren Kılıç, “Evet belli bir süre aç kalmak vücudu dinçleştirebilir ama aynı anda bir şeyler içelebiliyorsa. Oruç tutarken böyle bir şey yok. Hem aç hem susuz kalan insanın direnci düşer” iddiasında bulundu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU