Salgının Çin'deki seyrini inceleyen uzmanlar uyardı: Aşı bulunana kadar tecridi kaldırmayın

Hong Konglu araştırma ekibi, Pekin’in getirdiği sert kısıtlamaların Kovid-19’la ilgili ilk dalganın durdurulmasını sağladığını ancak “ikinci bir dalganın” beklendiğini ifade ediyor

Dünyanın birçok bölgesinde aşı geliştirme çalışmaları hızla sürüyor (Reuters)

Çin’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yaşadığı tecrübe üzerine yapılan yeni bir araştırma, tecrit uygulamalarını kaldırıp vatandaşlarının normal hayatlarına ve işlerine dönebilmesini isteyen ülkelerin Kovid-19’a karşı bir aşı geliştirene kadar yeni enfeksiyonları yakından takip etmesinin ve kontrollerini sistemli hale getirmesinin zorunlu olduğunu vurguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian’ın haberine göre Hong Kong merkezli araştırmacılar, Çin’in gündelik hayat üzerine getirdiği sert kısıtlamaların Kovid-19’la ilgili ilk dalganın durdurulmasını sağladığını ifade etmekle birlikte ikinci bir dalganın da çok gerçek olduğunun altını çiziyor.

Hong Kong Üniversitesi’nden Profesör Joseph T. Wu, ortak başkanlık yaptığı araştırmayla ilgili konuşurken şu uyarılarda bulunuyor:

Söz konusu kontrol önlemleri Kovid-19’a karşı sürü bağışıklığı geliştirmeden enfekte insan sayısını çok aşağı seviyelere çekmiş gibi görünse de virüsün küresel çapta yayılmaya devam ederken yurtdışından gelmiş vaka artışı tehlikesi göz önünde bulundurulduğunda işletmeler, fabrikalar ve okullar aşama aşama kaldığı yerden işlemeye devam ettikçe ve toplumda insanların birbirine karışması arttıkça vakalar kolayca yeniden ortaya çıkabilir.

Çin’in ülkede enfekte vakaların bu hastalığı bulaştırdığı kişi sayısını ortalama iki ya da üçten birin altına kadar indirdiğinin belirtildiği haberde, Hong Konglu araştırmacıların, normal yaşamın çok hızlı bir şekilde devam etmesine izin verilmesi ve kontrollerin çok geniş çapta kaldırılması halinde enfekte sayısının tekrar artabileceğini söylüyor.

Haberde Profesör Wu’nun konuya dair şu ikazlarına yer veriliyor:

Fiziki mesafe koyma ve davranışları değiştirme gibi kontrol amaçlı kuralların belki bir süre daha sürmesine rağmen tedbir amaçlı olarak ekonomik eylemler ve hastalığın üreme sayısını birin altında tutmaya devam etme arasında bir denge kurmak, etkili aşılar geniş çaplı hazır hale gelene kadar muhtemelen en iyi strateji olacaktır.

Lancet adlı akademik tıp dergisinde yayımlanan araştırmada Çin’deki salgın model alındı.

Çalışma, salgın sırasında Çin anakarasında yüzde 1’in altındaki ölüm oranının, hastalığın çıkış yeri olan Hubey eyaletine (yüzde 6) kıyasla düşük olduğunu gösterdi.

Salgın nedeniyle Çin'de bugüne dek 81 bin 865 kişi enfekte olurken, 3 bin 335 kişi yaşamını yitirdi.
 


Öte yandan Business Insider konuyla ilgili haberinde, şu an dünyada 40’tan fazla araştırma ekibinin Kovid-19’a karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

Haberde, The Oxford Vaccine Group’a (Oxford Aşı Grubu) göre etkili ve güvenli bir aşı geliştirmenin 5 ile 10 yıl arasında bir süre alacağına dair öngörülere yer verildi.

Los Angeles’tan Amerikalı doktor Abe Malkin ise “Mevcut krizin ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda Kovid-19’a karşı aşı geliştirme çabaları hızlandı. Bu süreç 12-18 ay alabilir” dedi.

Bununla birlikte uzmanlar uygulanabilir bir aşı üretmenin uzun ve yoğun bir süreç gerektirdiği konusunda uyarılarda bulunurken klinik çalışmaların aylarca sürebileceğini ifade ediyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU