Facebook'ta örgütlenen binlerce kişi 5G'yi akıllı telefonlarını kapatarak protesto edecek

Popüler çevrimiçi gruplar insanları 13 Nisan'da "gürültü çıkarmak" için akıllı telefonlarını kapatmaya çağırıyor

Komplo teorisyenleri herhangi bir bilimsel kanıt olmaksızın 5G'nin Kovid-19'la bağlantılı olduğunu iddia ediyor (Reuters)

Binlerce kişi koronavirüs pandemisinin bir şekilde 5G teknolojisiyle bağlantılı olduğu yönündeki tehlikeli ve temelsiz komplo teorisini destekleyen protestolar düzenlemek için internet üzerinden toplanıyor.

Komplo teorisine inanan 10 binden fazla kişi, Paskalya Pazartesi'sinde yeni nesil hücresel internet teknolojisinin piyasaya sürülmesini engellemeyi amaçlayan küresel protesto düzenlemek için bir Facebook grubunda bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dünya Çapında 5G Karşıtı Birleşik Protesto - Paskalya Ayaklanması" adlı grup dünya nüfusunun yarısından fazlasının kitlesel olarak toplanmasını engelleyen Kovid-19 sınırlama önlemlerine rağmen harekete geçme çağrısında bulundu.

Organizatörler bu yüzden protestocuları 13 Nisan'da akıllı telefonlarını, tabletlerini ve kişisel bilgisayarlarını kapatarak “internet cihazlarını kapatmaya” çağırıyor.

Facebook sayfasında “Uzaktan ve sessizce duyulmamız gerekiyor. Şirketleri ceplerinden vuracak ve ses çıkaracağız" ifadeleri kullanılıyor.

Facebook grubunun yaratıcıları da üyelerini şarkılar yazıp döviz hazırlamaya teşvik ediyor. Grup yöneticileri “Mümkün olduğunca yaratıcı olun. Gezegeniniz size güveniyor"  ifadelerini kullandı.

Benzer büyüklükteki başka bir grup 25 Nisan'da 5G'ye karşı bir protesto planlıyor gibi görüyor ama nasıl bir eylem yapacakları henüz belirlenmiş değil.

Telekom endüstrisi veya 5G'nin gelişiminde herhangi bir çıkarı olmayan sayısız bilim insanı ve araştırmacı bu asılsız iddiaları reddetmişti.

Fikir, Reading Üniversitesi'nde hücresel mikrobiyoloji doçenti olan Dr. Simon Clarke tarafından “tamamen saçmalık” diye reddedilirken, Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu'ndaki bilim insanları bu yıl yaptıkları önde gelen araştırmada 5G'yle bağlantılı sağlık risklerine işaret eden herhangi bir bilimsel kanıt olmadığı sonucuna vardı.
 


Komployu teşvik eden Facebook grupları genellikle ikinci veya üçüncü el kaynaklardan bilimsel olmayan ve doğrulanmamış araştırmalara atıfta bulunuyor fakat hakemli çalışmalara göre çok daha fazla ilgi görüyorlar.

Gruplar o kadar etkili oldu ki bazı komplo teorisyenleri gerçek dünyada da harekete geçmeye başladı. Geçen haftadan bu yana Birleşik Krallık'ta en az 20 telefon direği şüpheli kundakçılar tarafından tahrip edildi.

Facebook, The Independent'a grupları soruşturacağını söyledi. Şirket daha önce 5G ağları ve koronavirüsün yayılması arasında bir bağlantı olduğunu iddia eden bazı paylaşımları kaldıracağını açıklamıştı.

Sosyal ağ yanlış bilgilerin kaldırılması için “agresif adımlar” attığını fakat yalnızca fiziksel zarara veya hasara yol açma olasılığı olan paylaşımları kaldırdığını söyledi.
 

coronavirus-5g-conspiracy-theory.jpg

Kovid-19 hastalığıyla 5G direklerini ilişkili gören komplo teorileri sürerken Birmingham'da bir telekomünikasyon anteni yangın nedeniyle hasar gördü, 6 Nisan 2020. (Reuters)



İnsanlara veya altyapıya yönelik saldırılara dair kurallarını ihlal etmeyen paylaşımlar gerçekler açısından kontrol edilecek ve bir “dezenformasyon” uyarısıyla etiketlenecek fakat komplo teorisini destekleyen düzinelerce paylaşım ve grup, herhangi bir etiket olmaksızın platformda çoğalmaya devam ediyor.

Yanlış bilgilendirmeler Facebook bünyesindeki mesajlaşma uygulaması WhatsApp'taki grup sohbetleri ve özel görüşmelerde de yayılıyor. Bu tür yanıltıcı konuşmaları önlemek için WhatsApp bu hafta bir kişinin sıkça paylaşılan mesajları kaç defa iletebileceğini kısıtlayacağını duyurmuştu.

WhatsApp bu değişikliği duyurduğu blog gönderisinde “Birçok kullanıcının faydalı bilgilerin yanı sıra komik videolar, ineternet memeleri ve anlamlı buldukları mesaj veya duaları ilettiğini biliyoruz. Fakat kullanıcıların bize bunaltıcı hissettirdiklerini ve yanlış bilginin yayılmasına katkıda bulunabileceğini söyledikleri iletim miktarında önemli bir artış gördük" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU