Prof. Aziz Çelik: İşten çıkarma yasağının yanında ücretsiz izin uygulanmasına gerek yok

Çalışan, ücretsiz izne çıkarılmayıp kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılsa eline en az 575 lira daha fazla geçmiş olacak. Kısa çalışma ödeneğinden faydanalanan çalışanın eline geçecek ücret, sözleşmesinin koşullarına göre 3 bin 204 lira kadar daha fazla

Fotoğraf: Getty Images

Koronavirüs nedeniyle işten çıkarmaların 3 ay süreyle yasaklandığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu yasağın 6 ay daha uzatılabileceği duyuruldu. 

Yasak kapsamında çalışanlar, işveren tarafından işten çıkartılamayacak ancak ücretsiz izne ayrılabilecek. Ücretsiz izne çıkarılacak çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 39,24 lira, aylık toplamda bin 177 lira ödeme yapılması öngörülüyor.

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Aziz Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, taslağı yorumladı.


"Ücretli izin icadı işçiyi daha az para vermek için yapılıyor"

Çelik, ücretsiz izne çıkarılan çalışan için kısa çalışma ödeneği uygulanacak olsa bin 752 lira ile 4 bin 381 lira arasında bir ücret alableceğini ancak yeni düzenlemeyle çalışanın bin 177 lira alarak kayba uğrayacağını belirtti. 

İşten çıkarılması yasaklanan ve işveren tarafından çalıştırılmayıp ücretsiz izne çıkarılanlara en az 2 bin 325 lira ödenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Çelik, "İçten çıkarma yasağının yanında ücretsiz izin uygulamasına gerek yoktur. Bu abesle iştigaldir. İşten çıkarma yasağı durumunda kısa çalışma ödeneği uygulanabilir. Bunun yerine ayda bin 177 liraya ücretli izin icadı işçiye daha az para vermek için yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Çalışan en az 575 lira daha fazla alabilir

Yani, çalışan ücretsiz izne çıkarılmayıp kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılsa en az 575 lira daha fazla eline geçmiş olacak. Kısa çalışma ödeneğinden faydanalanan çalışanın eline geçecek ücret, sözleşmesinin koşullarına göre 3 bin 204 lira kadar daha fazla olabilir. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU