Tesla yöneticilerinin maaşından yüzde 30, çalışanlarının maaşından yüzde 10 kesinti yapacak

ABD’deki operasyonlarını salgın nedeniyle geçen ay durduran Tesla, personel maaşlarında kesintiye gidiyor. En yüksek kesinti başkan yardımcıları ve üstü seviyelerde olacak

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs nedeniyle operasyonlarına ara veren dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla, geçici süreyle çalışanlarının maaşlarında kesintiye gidecek. 

Şirketin çalışanlarına gönderdiği bilgilendirmeye göre ABD’deki departmanların başkan yardımcıları ve daha üstü pozisyonlardakilerin ücretlerinden yüzde 30, direktörler ve üzeri için yüzde 20 ve diğer çalışanlar için yüzde 10 kesinti olacak. 

ABD dışındaki çalışanlardaki kesintiler ise yerel yönetimlerle görüşüldükten sonra belirlenecek. 

Söz konusu kesintiler, ikinci çeyreğin sonuna kadar devam edecek ve çalışanlar Tesla kadrosunda kalmaya devam edecek, sağlık sigortalarında değişiklik olmayacak. Zorunlu izinler bitmeden ve yönetim çağırmadığı sürece izinden dönüş olmayacak. Tesla, bu sürenin 4 Mayıs’a kadar olacağını öngörüyor. 

Açıklamaya göre evden çalışamayanlar ve sahada kritik görevde olmayanlar da izinli sayılacak. 

Liyakat zammı uygulamaları ve prim ücretlerini de geçici olarak durduran Tesla, durumu yakından takip ettiklerini ve önceliklerinin çalışan güvenliği olduğunu vurguladı. 

Otomotiv devi, sahada çalışmak zorunda olan ve kendini iyi hissetmeyen ya da işe gelmekten rahatsızlık çeken kişilerin yöneticileriyle konuşarak izin alabileceklerini, herhangi bir cezalandırmaya maruz kalmayacaklarını belirtti. 

Yeni ürünü Model Y’nin üretini artırma, Şanghay’daki yeni bir fabrikasını güçlendirme ve Berlin yakınlarına yeri bir merkez kurma hazırlığındayken pandemi krizine yakalanan Tesla, ABD’deki üretimini durdurma kararını geçen ay almıştı. 

Credit Suisse analistlerine göre birinci çeyrek sonu itibariyle envanterinde 30 bin araç bulunan Tesla, şimdilik zayıflayan talebi karşılayacak durumda. 

56 bin kişinin çalıştığı şirketin Nevada’daki batarya fabrikası “Gigafactory”nin sahadaki çalışanlarının yüzde 75’i iş bırakmıştı. 

Çin’de salgının yavaşlamasıyla Tesla’nın Şanghay fabrikası, devlet desteği ile birlikte sektörün en hızlı toparlanan tesislerinden oldu. Tesla’nın ABD dışındaki tek merkezi, üretimini kapanmadan önceki sürecin üzerine çıkartarak, haftada 3 bin araçlık üretime ulaştı. 

 

Independent Türkçe, CNBC, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU