Can kaybının 3 bin 993’e yükseldiği İran’da Ruhani: Koronavirüsle mücadelede ikinci ve daha zor aşama başlayacak

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bazı işletmelerin faaliyetlerine yeniden başlayacağını belirtirken koronavirüs ile mücadelede ikinci aşamaya geçileceğini kaydetti

İran’da koronavirüs kaynaklı can kaybı 4 bine yaklaştı / Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ülkede 11 Nisan Cumartesi gününden itibaren koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede ikinci aşamaya geçeceklerini söyledi. 

İlk aşamanın cuma gününe kadar devam edeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Ruhani, "Cumartesi günü daha zor bir aşama başlayacak. Halka bu salgın nedeniyle evden çıkmayın demek ve halkın da evden çıkmaması hükümetin yapacağı en kolay şeydir ancak bu mümkün değil. Bazı vatandaşlar üretimin sürdürülmesi için dışarı çıkmalıdır" diye konuştu.

Salgınla mücadele için ekmeğe, elektriğe, gaza ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Ruhani, tüm ihtiyaçları düşüneceklerini ve ellerinden gelenin en iyisi yapmaya çalışacaklarını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki mücadelenin evde kalma mücadelesi olduğunu bugün ise ekonomik faaliyetleri sürdürme mücadelesi vereceklerini kaydeden Ruhani, "Buna karşılık sağlık ve tedavi imkanları açısından çok iyi adımlar atıldı ve bugün teşhis kitlerinin ülkedeki üretim oranı kendimize yeter hale gelmeye başladı" dedi. 

IMF'ye "İran'a karşı vazifenizi yerine getirin" çağrısı

Ruhani, koronavirüsle mücadelede kullanılmak üzere ülkesi tarafından Uluslararası Para Fonundan (IMF) talep edilen krediye de değindi.

ABD'nin engel olmaya çalıştığı 5 milyar dolarlık kredinin ayrım yapılmadan sağlanmasını isteyen Ruhani, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm uluslararası toplum bu süreçte görevini yerine getirmelidir. Biz, IMF ve Dünya Bankasının bir üyesiyiz. Kendi payımızı bu fonlara ödüyoruz ve kaynaklarımızın bir kısmı bu fonlarda bulunuyor. İran ve diğer ülkeler arasında ayrımcılık yapılacaksa bu bizim tahammül edebileceğimiz bir durum değildir. Geçen 50 yıl süresince biz bu fondan kredi istemedik ve buna karşılık kendi vazifemizi yerine getirdik. Bu zor şartlarda onlar vazifelerine uygun hareket etmezse dünyada kötü bir imaj çizecekler." 

"ABD, DSÖ sözleşmesini ihlal ediyor"

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ülkede koronavirüs salgınıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğini ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini söyleyen Ruhani, "ABD, korona meselesinde DSÖ'nün ülkelerin hastalıkla mücadelesinin engellenmemesine dair 2005'te yayımlanan sözleşmesini ihlal ediyor” ifadelerini kullandı.

İran’da koronavirüs kaynaklı can kaybı 4 bine yaklaştı

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte koronavirüs nedeniyle ülke genelinde 121 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 3 bin 993'e çıktığını açıkladı.

Cihanpur açıklamasında ülkedeki toplam vaka sayısının da 1997 artarak 64 bin 586'ya ulaştığını aktardı.

Virüse yakalanan hastalardan 3 bin 946'sının durumunun ağır olduğunu kaydeden Cihanpur, 29 bin 812 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini belirtti.
 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU