“Yakmadığın elektriğin faturası mı olur? Deli Dumrul faturası mı ödeyeceğiz?” diyen TESK Başkanı’na EPDK’dan yanıt: Açıklamalarımızın birini bile okumamış, ucuz popülizmin peşinde

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, daha önce yaptıkları açıklamayı yineleyerek geçmiş yılların faturasıyla kıyaslanarak çıkartılacak aylık faturaların karantina bölgeleri için geçerli olduğunu, tüm yılın değil söz konusu ayın baz alınacağını belirtti

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in bazı enerji sayaçlarında “kıyasen faturalandırma” yapılma kararı üzerine “Yakmadığın elektriğin faturası mı olur? Deli Dumrul faturası mı ödeyeceğiz?” ifadelerini kullanmasına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yanıt geldi. 

Sayaç okuyan kişiler ve tüketiciler arasında sosyal mesafenin korunması adına bu kararı aldıklarını açıklayan EPDK, değerlendirmelerin gerçekle ilgisi olmadığını ve vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Öncelikle ifade etmeliyiz ki bir tüketicinin, bir saha çalışanının hayatı bütün düzenlemelerden daha değerlidir” ifadelerinin kullanıldığı basın açıklamasında rutin sayaç okumalarının devam edeceği ve kapalı iş yerleri için kıyasen faturanın söz konusu olmadığı vurgulandı. 

EPDK’nin açıklamasına göre kıyasen fatura uygulaması belli bölgeler için ve belli bir süre geçerli olacak. 

Düzenleme, son üç ayın ya da iki yılın tüm aylarının ortalaması ile değil “Önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak” yapılacak. 

“Örneğin mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır” diyen EPDK, “Düzenlemenin en iyi şekilde anlaşılması için yaptığımız açıklamalara rağmen sayın Palandöken ne yazık ki birini bile okumamış ya da okumuş, ucuz popülizm yapmanın peşine düşmüş görünmektedir” ifadelerini kullandı ve şöyle devam edildi:
 

Binlerce esnaf ve sanatkârı temsil eden bir konfederasyonun başkanına böyle yalan yanlış açıklamalar yapmak, esnaf ve sanatkarlarımızı EPDK'ya karşı kışkırtmak, görevinin ağırlığına yakışmayan sorumsuzca bir davranıştır. 

Tüketicilerimiz de esnaf ve sanatkârlarımız da müsterih olsun. Bizim için en önemlisi insan hayatıdır. Allah korusun bir canın hesabını Sayın Palandöken verebilir mi? 

Vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi, içeriği boş, popülist ve yanlış yorumlarla endişeye sevk edilmemesi çok büyük önem taşıyor.


Kıyasen faturalandırma nedir?

EPDK’nin 3 Nisan itibariyle hayata geçirdiği uygulama, saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonunu sağlayarak hem onları hem tüketiciyi korumayı hedefliyor. EPDK’nin daha önceki açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: 
 

Kıyasen Fatura Düzenlemesi sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.


Uygulamayla ilgili bazı önemli maddeler şu şekilde: 

1- Elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi Türkiye’nin tamamında uygulanmayacak. 

2- İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecek. Hataen fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacak.

3- Söz konusu düzenleme üç ay devam edecek. 

4- Sayacı okunamayan meskenlerin, mevsimsellik de dikkate alınarak, son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden hesaplama yapılacak. Örneğin, nisan ayının faturası için sayaç okunamamışsa, 2018 ve 2019’un nisan aylarında ortalama tüketim fatura olarak gönderilecek. 

5- Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere faturaları, posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak.

6- Faturada, bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığı belirtilecek. 

7- Faturada eksik ya da fazla olması durumunda, daha sonraki dönemde sayaç okunduğunda, ilgili mevzuat çerçevesinde, gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltme yapılacak. Ve bu bilgilendirme faturalarda da olacak. 

8- Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacak.

9- Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacak. 

10- Alınan kararla tüketicinin faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılmayacak. 

11- Tüketimin olmadığı tespit edilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu değil, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecek.

12- Doğalgaz faturalarında ocak veya şubat tüketimleri baz alınarak haziran ayında doğalgaz faturası çıkartılması söz konusu değil. 

13- Şu bölgeler dışında ülke genelinde rutin sayaç okuma işlemleri devam edecek: Karantinaya alınan, idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu ve sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgeler. 

14- Sayaçların uzaktan okunabildiği uzaktan sayaç okuma sistemleri kurulmuş olan tüketicilerimiz (ki bunlar sanayi ve ticarethane yoğunluklu) için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edeceğinden bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacak. 

15- Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek, tüketicilerin mağdur edilmesine kesinlikle izin verilmeyecek. 

16- Tüketiciler kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumumuzun internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden kontrol edebilecek. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU