Sözleşmesi 30 Haziran'da bitecek 180 futbolcunun durumu belli oldu: Ligler tamamlanmadan sonlanmayacak

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen liglerin ardından "sözleşmesi 30 Haziran'da sona erecek 180 futbolcunun geleceği ne olacak" sorusu yanıt buldu. FIFA, sezon tamamlanmadan sözleşmelerin sona erdirilemeyeceğini açıkladı

Süper Lig'de 54'ü kiralık 180 futbolcunun sözleşmesi en geç 30 Haziran 2020'de sona erecek / Fotoğraf: Narcis Ciocan/Pixabay

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 180'den fazla ülkede 1 milyon 300 binden fazla kişide görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sosyal hayatın birçok alanını olumsuz etkilediği gibi spor organizasyonlarına da büyük bir zarar verdi.

Başta 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) olmak üzere UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, profesyonel ve amatör ulusal futbol liglerinin yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyatları gibi üst üzey spor organizasyonlarının da süresiz olarak ertelenmesine neden oldu. 

Kovid-19 salgınının çok etkilediği futbol endüstrisi, ekonomik olarak da önemli kayıplar yaşadı.

KPMG Football Benchmark, Avrupa'nın 5 büyük liginin ekonomik zararının 4 milyar euro olacağını ön görürken Türkiye Süper Ligi'ndeki bu rakamın 150 milyon eurodan fazla olması bekleniyor.

 

Süper Lig - AA.jpg
Süper Lig'de mücadele eden 18 kulüpte 30 Haziran 2020 itibariyle 180 futbolcunun sözleşmesi sona eriyor / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'de 54'ü kiralık 180 futbolcunun sözleşmesi haziran sonunda bitiyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, geçen hafta yaptığı açıklamada, ligi, haziran ayının başında başlatıp temmuz ayının ortalarında bitirmeyi planladıklarını söylemişti.

Özdemir'in açıklamaları, Süper Lig'de yeni bir krizin ortaya çıkmasına neden oldu ve tartışmaları da beraberinde getirdi. Ligde mücadele eden 18 kulüpte 54'ü kiralık olmak üzere toplam 180 futbolcunun sözleşmesi, 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle sona eriyor.

TFF Başkanı'nın işaret ettiği tarihte sözleşmeleri sona erecek oyuncuların durumu belirsizliğini korurken, bu durumdan en çok etkilenecek kulüpler de belli oldu.

 

Denizlispor-AA.jpg
Denizlispor'da 30 Haziran 2020 itibariyle 15 futbolcunun sözleşmesi sona eriyor / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'de sözleşme bitiş tarihine göre en çok sıkıntı yaşayacak kulüp, 15 oyuncuyla Denizlispor (4'ü kiralık) olurken, onu 14 futbolcuyla Göztepe (2'si kiralık) ve 13 futbolcuyla Ankaragücü (2'si kiralık) takip etti.

12 futbolcuyla sözleşmesi bitecek Yeni Malatyaspor (2'si kiralık), listede dördüncü olurken, onu 11'er futbolcuyla Çaykur Rizespor (6'sı kiralık), Kayserispor (5'i kiralık) ve Antalyaspor (1'i kiralık) izledi. 

Şampiyonluk mücadelesi veren ekiplerden Sivasspor (3'ü kiralık) ve Aytemiz Alanyaspor (1'i kiralık) 10'ar, Medipol Başakşehir (2'si kiralık), Gençlerbirliği (2'si kiralık), Kasımpaşa (4'ü kiralık) ve Konyaspor (1'i kiralık) 9'ar futbolcusuyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

 

TS-FB-AA.jpg
30 Haziran 2020'de Trabzonspor'da 9, Fenerbahçe ise 7 oyuncunun sözleşmesi sona eriyor / Fotoğraf: AA

 

En az "4 büyükler" etkilenecekti

"4 Büyükler" olarak adlandırılan ve Süper Lig'de şampiyonluk sevinci yaşayan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, sezon sonu sözleşmesi sona erecek futbolcular listesinin son sıralarını paylaştı. 

Süper Lig'in zirvesinde yer alan Trabzonspor'un (2'si kiralık) 30 Haziran 2020'de sözleşmesi bitecek 8 oyuncusu bulunuyor. Şampiyonluk yarışı içinde olan Galatasaray (4'ü kiralık) ve Beşiktaş'ta (5'i kiralık) da bu sayı 8 oldu. 

Şubat ayının başında şampiyonluğun en güçlü adaylarından olan ancak üst üste aldığı başarısız sonuçlarla zirve yarışından uzaklaşan Fenerbahçe'nin (1'i kiralık), sezon sonunda 7 oyuncusu ile sözleşmesi sona eriyor. 

 

Sivasspor Kulübü Başkanvekili Erdal Sarılar.JPG
Erdal Sarılar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sivasspor Başkanvekili Sarılar: Bizim sözleşmelerimizin hepsinde sezonu tamamlama maddesi var

3'ü kiralık olmak üzere 10 oyuncusu ile sözleşmesi en geç 30 Haziran'da sona erecek Sivasspor'daki durumu, kırmızı-beyazlı kulübün başkanvekili Erdal Sarılar, Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

Sivasspor'un oyuncularla yaptığı kontratlarda sezonun tamamlanması maddesinin bulunduğunu söyleyen Sarılar, FIFA ve UEFA'nın konuyla ilgili bir takım çalışmalar yürüttüğünü belirterek, şöyle konuştu:

Bizim kiralık oyuncu sözleşmelerimizin hepsinde sezonu bitirme şartı var. FIFA ve UEFA da zaten 'sezon bitmeden, kiralık ya da diğer oyuncuların sözleşmesi sona ermeyecek' diye bir çalışma içerisindeydi. Türkiye Futbol Federasyonu da aynı görüşü savunuyor ancak henüz çalışma aşamasında. 

 

 

FIFA kararını verdi: Ligler tamamlanmadan sözleşmeler sona ermeyecek

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda iki komisyon kurulduğunu açıklamış, oluşturulan kurullardan birinin, turnuvaların tarihlerini belirleyeceğini, diğerinin ise oyuncu sözleşmelerinin yapılandırılması için çalışmalar yapacağını duyurmuştu.  

FIFA, dün akşam yaptığı toplantının ardından, Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen ligler tamamlanana kadar sözleşmelerin geçerli sayılacağını ilan etti.  

FIFA'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, salgın gerekçesiyle nedeniyle birçok ligin askıya alındığı veya ertelendiği belirtilerek, maçların zamanında tamamlanmasının ön görülmediği bildirildi.

 

 

FIFA Konseyi'nde kabul edilen karara göre, en geç 30 Haziran 2020'de sona erecek futbolcu sözleşmelerinin ligler tamamlanana kadar uzatılacağı bilgisi paylaşıldı. 

2020-21 sezonuyla ilgili olarak yeni yapılacak sözleşmelerin ise ligin başlamasıyla birlikte geçerlilik kazanacağı belirtildi. 

Kararın duyurulmasının ardından açıklamalarda bulunan FIFA Başkanı Gianni Infantino, önceliklerinin futbol değil insan sağlığı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 

FIFA, paydaşlarıyla birlikte yeni koşulların üstesinden gelebilmek için bazı pratik fikirler getirdi. Umuyorum ki bu ortak çaba, futbol dünyasının bir araya gelerek dayanışma ve uzlaşma ruhu gösterebileceğine dair olumlu bir örnek olacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU