4 milyar insan hareketsiz kalınca yer kabuğundaki titreşim azaldı: Depremler daha iyi takip edilecek

Uzmanlar, titreşimin azalması sayesinde küçük depremleri ve volkanik faaliyetleri kolayca takip edebileceklerini, çok daha net izleyebileceklerini söylüyor

Fotoğraf: PixaBay

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan koronavirüs (Kovid-19) yer kürenin alışkanlıklarını da etkiledi.

Kovid-19 nedeniyle birçok insanın evden dışarı çıkmaması yerkabuğundaki titreşimde azalmaya neden oldu.

Salgın, dünya nüfusunun yarısından fazlasına denk gelen 4 milyara yakın insanı hareketsiz bırakınca ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

 

Bilim insanları, fabrika ve araç hareketliliğinin neden olduğu yerkabuğu sarsıntılarının fark edilir bir biçimde azaldığını tespit etti.

Bilim dergisi Nature’de yer alan habere göre, gezegenimizin farklı bölgelerinde yaşayan sismologlar sismik gürültünün azaldığını bildirdi. Bu tür titreşim azalışının genelde Noel döneminde gerçekleştiği kaydediliyor.

Uzmanlar, titreşimin azalması sayesinde küçük depremleri ve volkanik faaliyetleri kolayca takip edebileceklerini, çok daha net izleyebileceklerini söylüyor.

 

Belçika’da yayınlanan bir raporda, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler sonucunda titreşimlerin üçte bir oranında azaldığı belirtildi. Rapora,sadece yerkabuğundaki titreşim değil, okul, ofis ve fabrikaların kapanmasıyla gürültü kirliliğinin de büyük oranda azaldığını ortaya koyuyor.

Buna göre sismik faaliyetler sadece Belçika’da değil, Yeni Zelanda, İskoçya, Birleşik Krallık ve ABD’nin bazı kentlerinde de düşüş gösterdi.

 

Independent Türçe, Esquire Middle East

DAHA FAZLA HABER OKU