Kovid-19'u yenen belediye başkanı Tandoğan: Sigarayı bırakın

Perşembe Belediye Başkanı "Sigara içmemenin büyük faydasını gördüm" dedi

Fotoğraf: Twitter / Mustafa Sayım Tandoğan

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuşan Ordu'nun Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, sigarayı bırakma çağrısı yaptı.

Tandoğan 15-16 gün önce şüphe üzerine Kovid-19 testi yaptırdığını ve sonucun pozitif çıktığını söyledi.

Tandoğan, 12 gün hastanede yattığını, ardından taburcu edildiğini belirterek, "15 gün daha 'evde kendini izole et' dediler. Evdeyim, yanımda kimse yok. Tek başıma köyde kalıyorum” dedi.

Herhangi bir şikayeti kalmadığını dile getiren Tandoğan, şöyle konuştu:

Bende çok ateş değil ama aşırı derecede ağrı yaptı. Eklemlerim, kaslarım, sırtımda ağrı oldu. Şu anda ağrılarım gitti. Hatta bel fıtığı vardı, ondan sandım ama şu anda o ağrılarım gitti, kalmadı. Bende başka sendrom göstermedi. Hafif bir öksürük geldi ama o da uzun sürmedi, 3 günde bitti.

Tandoğan, vatandaşlara sigarayı bırakmaları çağrısında bulunarak, "Burada en önemli etken hayatımda hiç sigara içmemem, doğru, düzgün beslenmem, vücut direncimin yüksek olması. Bunlar beni dirençli yaptı. Sigara içmemenin büyük faydasını gördüm" ifadelerini kullandı.

Koronavirüse karşı alınacak önlemler arasında tütün, elektronik sigara ve nargile kullanımına son verilmesi olduğu yönünde birçok açıklama yapılmıştı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Öner Eyüpoğlu, koronavirüsün sigara içen kişilerde etkisinin daha fazla olduğunu belirterek "Sigara içenlerde akciğer hücreleri yüzeylerinde gelişen değişiklikler sonucunda koronavirüslerin solunum yolu hücrelerine girişi kolaylaşıyor" demişti.

Dünya Sağlık Örgütü de "Sigara içmek, parmakların (muhtemelen kontamine olmuş sigaraların) dudaklarla temas etmesi anlamına gelir, bu da eldeki virüsün ağza geçme olasılığını artırır" açıklamasını yapmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU