Akif Beki: İnfaz indiriminde uzayan kör bıçak

Karar yazarı: Tutuklu yargılananları bırakmak istemeyince, aynı suçtan mahkum olanlara tahliye kapısı açılıyor

Fotoğraf: AA

Akif Beki: Azılı mahkumları boşaltma hazırlığı yapılırken Twitter’dan toplananlarla hapisleri doldurma çalışmaları devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte danışmanlığını yapan Karar yazarı Akif Beki, TBMM’nin gündeminde olan infaz yasasında değişiklik teklifiyle ilgili yazdı. Beki, tasarı ile “siyasi suçluları salmamak için adi suç çetelerinin sokağa salınmasının sağlanacağını” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, bugünkü köşe yazısının "İnfaz indiriminde uzayan kör bıçak" başlıklı bölümünde Türk Ceza Kanunu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer ile Prof. İzzet Özgenç’in düzenleme konusunda endişeli olduğunu söyledi:

İkisi de düzenlemenin kıstasları ve kimleri tutup kimleri bırakacağıyla ilgili ciddi endişeli. Eşitsizlik ve ayrımcılık yapılmaması için uyarıp duruyorlar. 

Hatta Sözüer dün, “Adalet Komisyonu’ndan geçen haliyle Anayasa Mahkemesi’nden dönmesi muhakkak” bile dedi.

Kulak veren nerede!

Kapsam dışı tutulacakları söylenmişti. Ama çocuk istismarcısı, tecavüzcü, uyuşturucu baronu ve katiller de yararlanabilecekmiş. Fikir suçlarını da kapsayan terörle mücadele suçları hariç.

Karmakarışık metinden anladıkları kadarıyla hocalar söylüyor.

10 kişilik koğuşlarda iki katından fazla nüfus. Yer açılacak, 300 bin sakinden 90 bininin boşaltılması gerek, bulaşıcı hastalık tehlikesi var...

Tutuklu yargılananları bırakmak istemeyince, aynı suçtan mahkum olanlara tahliye kapısı açılıyor. 

“Siyasi mahpusları salmamak için; önce kapalıdan açığa, oradan da ev iznine çıkarmak suretiyle sapıkların, adi suç çetelerinin sokağa salınması sağlanıyor” diyen Beki şöyle devam etti:

İnfaz indirimi, şartlı tahliye ve ev izni, yalnızca zaten tutuksuz yargılanması gereken tutuklularla siyasi suçlulara işlemeyecek. Allem kallem, ne yapıp ne edip zorlayarak...

Azılı mahkumlardan boşaltma hazırlığı yapılırken, ‘asılsız ve provokatif paylaşım’ diye Twitter’dan toplananlarla hapisleri doldurma çalışmaları da devam ediyor bir yandan.

Bindik bir alamete, hadi hayırlısı diyelim.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU