Kızılay Başkanı Kınık: Kovid-19’u atlatan kişiler plazma bağışlayarak 6 hastaya da umut olabilir

Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık, 'immün plazma' tedavisi için günde 750 bağışçıdan plazma alabilecek kapasitede olduklarını açıkladı

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedavisinde kullanılmak üzere karşı antikor içeren plazma bağışına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Koronavirüse yakalanıp iyileşen ve Kızılay’a ilk plazma bağışçısı  olan Doktor Kürşat Reşat Demir ile birlikte Türk Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi’nde canlı yayına çıkan Kınık, ‘immün plazma’ tedavisi için günde 750 bağışçıdan plazma alabilecek kapasitede olduklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmmün plazma tedavisi ve bağış hakkında bilgi veren Kınık şunları kaydetti:

İyileştikten 14 gün sonra plazma alma işlemine başlayabiliyoruz. Bu süre 3 hafta kadar sürüyor. Kan verecek, plazma verecek olan vatandaşlarımızın bu süreye dikkat etmesi gerekiyorSağlık bakanlığı bu hafta itibarıyla 400 civarındaki iyileşmiş hastamızın bilgilerini paylaştılar. Farklı üniversite hastanelerimizde de hastalar bu bağışı yapabilecekler" diye konuştu.  İstanbul, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Samsun, Antalya ve Denizli olmak üzere 10 ilimizde 13 bağış noktası oluşturuldu. Koronavirüsü yendikten sonra 14 gün geçen bütün kahramanlarımızı, cephede savaşan diğer hastalarımızın da kahramanı olmaya davet ediyoruz.

'Bir hasta 6 insana şifa olacak'

Bağış yapanlardan sadece haftada bir 3 defa plazma alınacağını belirten Kınık, "Bir hasta 6 insana şifa olacak. 6 insanı ölümün kıyısından çekebilecek" dedi.

Bağışçıları fedakarlık yapmaya çağıran Kınık, plazma bağışlamanın donörlerin sağlığını tehlikeye atmayacağını vurguladı. 

Kınık ayrıca "Koronavirüs nedeniyle evden çıkmadığımız bugünlerde de kan ihtiyacımız devam ediyor. Kan stoklarımız azaldı. Günlük kan bağışlarımız yarının altına düştü" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU