Taliban: Trump yönetimi barış anlaşmasını kırılma noktasına getirdi

ABD ordusu, üzerine düşenleri "yerine getirdiği ve getirmeye devam ettiği" yönünde ısrar ediyor

Taliban'la ABD arasındaki anlaşma şubat ayında Doha'da imzalanmıştı (AFP)

Taliban, Donald Trump yönetimini sivillere yönelik drone saldırıları da dahil ihlallerle suçlayarak ABD'yi barış anlaşmalarını kırılma noktasına getirmekle itham etti.

Her iki tarafın şubat ayında imzaladığı anlaşmaya göre Taliban'ın terörü engelleme taahhütleri karşılığında ABD ve NATO 14 ay içinde Afganistan'dan bütün birliklerini çekmeyi kabul etmişti.

Fakat Taliban militanları yaptıkları açıklamada eğer ABD ve Afgan hükümeti iddia edildiği üzere anlaşmayı ihlal etmeye devam ederse bölgedeki şiddeti artıracaklarını duyurdu.

Açıklamada Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik saldırılarının kırsal karakollarla sınırlı kaldığı, uluslararası güçlere saldırmadığı ve şehirlerdeki Afgan güçlerini ya da askeri tesisleri hedef almadığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Militanlar saldırılara dair bu kısıtlamaların ABD'yle yapılan anlaşmada özel olarak belirtilmediğini söyledi.

Açıklamada ayrıca, Afgan hükümeti anlaşmada söz verilen 5 bin Taliban mahkumunun serbest bırakılmasını geciktirdiği gerekçesiyle eleştirildi.

ABD ordu sözcüsü Albay Sonny Leggett, Taliban'ın suçlamasını reddetti ve Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin "ABD-TB (Taliban) anlaşmasının askeri şartlarını yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini; aksi yöndeki herhangi bir iddianın temelsiz olduğunu" belirten bir tweet attı.

Taliban'a şiddeti azaltması çağrısı yapan Albay Leggett, ABD ordusunun anlaşma şartları uyarınca bir saldırı durumunda Afgan güvenlik güçlerinin yardımına gitmeye devam edeceğini kaydetti.

Militanlar saldırılarını geçen yıla oranla azalttıklarını ama ihlallerin devam etmesinin "sadece anlaşmalara zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda mücahitleri benzer bir tepki vermeye zorlayarak çatışma seviyesini artıracak bir güvensizlik ortamı yaratacağını" söyledi.

Taliban Afgan hükümetini, bin hükümet personelinin karşılığında söz verildiği gibi 5 bin Taliban mahkumunu serbest bırakmayı sürekli ertelemesini açıklamak için "savunulamaz argümanlar" sunmakla suçladı.

Afgan hükümetinin süreci ağırdan alması Washington'ı da öfkelendirdi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Eşref Gani, geçen yılın seçim sonuçları nedeniyle başlıca siyasi rakibiyle didişme yaşarken Afganistan'ın başkentinde yeni kabinesini de açıkladı.

Bu hamle, eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai gibi arabulucular Gani ve kendini Afganistan'ın cumhurbaşkanı ilan eden rakibi, İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah arasında mekik dokuduğu bir sırada geldi.

Ülkenin Bağımsız Seçim Komisyonu Gani'nin seçimleri kazandığını ilan etmiş ama Abdullah ve Seçim Şikayet Komisyonu geniş çaplı usulsüzlüklerle ilgili suçlamada bulunmuştu.

Kabil'deki siyasi çalkantıya son verme amacıyla başlatılan müzakere girişimleri, ABD'yi sinirlendirmek ve Afgan barış sürecinde bir sonraki aşamayı muhtemelen raydan çıkarmak dışında pek de ilerleme kaydetmedi.

Washington, Gani ve Abdullah'ın uzlaşmaya varmaması durumunda bu yıl 1 milyar dolarlık (yaklaşık 6,7 milyar TL) yardımı vermeme tehdidinde bulundu.

Trump yönetimi 29 Şubat'ta imzaladığı barış anlaşmasının bir sonraki adımı olan Afganistan içi müzakerelere hızla geçilmesini istiyor.
 


Gani'nin geçen hafta müzakere heyetini duyurması umut vericiydi fakat Abdullah'ın buna cevabı isteksizdi, Taliban'sa söz konusu ekibi tek taraflı diye reddetti.

ABD ve NATO, askeri birliklerini Afganistan'dan çekmeye çoktan başladı.

Taliban'ın terör örgütleriyle mücadele etme ve IŞİD'le savaşa yardım etme vaatlerine bağlı olan tamamen çekilme işleminin 14 ay içinde sona ermesi bekleniyor.

Geri çekilme Afganistan içi müzakerelerin başarısına bağlı olmasa da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen ay Gani ve Abdullah arasındaki kördüğümü çözmek için Afganistan'a gitmişti.

Pompeo meseleye bir çözüm bulamadan ayrıldı fakat geçen hafta Afgan hükümetinin bir müzakere heyeti oluşturmasını ve mahkumların bırakılması yönünde ilerleme kaydetmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Mahkumların serbest bırakılması işlemi, Taliban geçen hafta Kabil'e üç kişilik bir ekip gönderdiğinde bile sekteye uğramıştı.

AP'den de yararlanmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU