Japonya'da 7 eyalette OHAL ilan edildi

Ülkede yükselişe geçen koronavirüs vakalarına karşı hükümet olağanüstü hâl ilan etti. Bir ay uygulanacak OHAL, başkent Tokyo’nun da arasında olduğu 7 eyalette geçerli olacak

Fotoğraf: AFP

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Japonya'da da artış göstermeye başlayan koronavirüs (Kovid-19) salgınna karşı Japonya hükümetinden kritik bir adım geldi.

Başbakan Şinzo Abe bugün yaptığı basın toplantıında, Tokyo, Osaka, Çiba, Kanagawa, Hyogo, Saitama ve Fukuoka'da 6 Mayıs'a kadar sürecek olağanüstü hâl (OHAL) şartlarının uygulanması için yerel hükümetlere yetki verildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taplantıda Abe "Hükümet, virüsün ülkemizin ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olacağını düşünüyor. Bu sebeple olağanüstü hal ilan etmeye karar verdim" ifadelerini kullandı.

Virüsün dünyaya yayılmaya başladığı günlerde muhalefet partilerinin de desteği ile gerekli durumlarda Başbakan Şinzo Abe’ye OHAL ilanı yetkisi verilmişti.

Ceza yaptırımı yok

Japon yasalarının sınırları nedeniyle çağrılara uymayan vatandaşlara herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. Sokağa çıkma yasağı ya da şehir karantinası gibi önlemler alınmayacak. Kararın uygulamaya koyulmasının ardından bölgelerdeki ticari işletmelerin çalışmaları yasaklanmayacak.

Halkı doğrudan etkleyecek yaptıramlar olmamasına karşın Japon hükümeti, özel arazi ve mülkleri, sahiplerinin geçerli bir sebep olmaksızın virüsle mücadelede kullanıma açmaması durumda kamulaştırabilecek. Ayrıca ilaç ve gıda şirketlerine stok yasağı getirebilecek, virüsle mücadelede gerekli olan malzemelerin lojistiği noktasında özel firmalardan yardım alınabilecek.

Tokyo, Osaka, Chiba, Kanagawa, Saitama, Hyogo ve Fukuoka'da geçerli olacak OHAL uygulaması, yarından itibaren uygulamaya konacak ve bir ay boyunca yürürlükte kalacak.

Japonya’da şimdiye kadar Corona Virüs tespit edilen 3 bin 906 vakadan 92’si hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU