ABD'de 2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupası için "rüşvet" iddianamesi hazırlandı

ABD Adalet Bakanlığı, 2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupası'nı kapsayan ve medya kuruluşlarının da yer aldığı rüşvet iddianamesi yayınladı

Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, 2018'de Rusya'da düzenlenen ve 2022'de Katar'da düzenlenmesi planlanan Dünya Kupası için Uluslararası Futbol Federasyonları (FIFA) üye ülkelerinden bazılarına rüşvet verildiği ve ABD'deki medya kuruluşu yöneticilerini de kapsayan bir iddianame yayınlandı.

İddianamede, Dünya Kupası için 2 Aralık 2010'da İsviçre'nin Zürih'te yapılan FIFA İcra Komitesi oylamasında rüşvet verildiği ileri sürüldü.

Brezilya Futbol Konfederasyonu'nun eski başkanı Ricardo Teixeria'nın, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) olan ve şu anda hayatta olmayan Nicolas Leoz ile onlara yardım eden bir kişinin, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenmesi için rüşvet aldıkları iddia edildi. 

FIFA'nın eski başkan yardımcısı ve Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Birliği Konfederasyonu (CONCACAF) eski başkanı Jack Warner, 2018 Dünya Kupası'na Rusya'nın ev sahipliği yapmasına oy vermesi için toplam 5 milyon dolar ödeme almakla suçlandı. 

Ayrıca 2018 Dünya Kupası sürecinde Guatemala Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Rafael Salguero'ya da 1 milyon dolar rüşvet verildiği iddianamede yer aldı.

Rüşvet iddianamesinde medya kuruluşları da yer aldı

ABD Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı iddianamede FOX'ta çalışan iki eski yönetici Hernan Lopez ve Carlos Martinez'in CONMEBOL yetkililerine ve eski Imagina Media CEO'su Gerard Romy ile Uruguaylı spor pazarlama şirketi Full Play Group SA'ya ödeme yaptıkları ileri sürüldü.

18 Mart'ta Adalet Bakanlığına verilen iddianamede Lopez ile Martinez, Copa Libertadores'in yayın haklarını almak için CONMEBOL yetkililerine milyonlarca dolar rüşvet vermekle suçlanıyor.

Öte yandan Romy, 2018 ve 2022 Dünya Kupası organizasyonlarının elemelerine ev sahipliği yapması karşılığında CONCACAF'ın başkanı Jeffrey Webb'e 3 milyon dolar rüşvet vermekle suçlanıyor. Webb, Kasım 2015'te bir takım yolsuzluk suçlamalarından suçlu bulunmuştu.

"Uluslararası futboldaki rüşvet uzun yıllardır yaygın olarak biliniyor" diyen FBI New York saha ofisi müdür yardımcısı William F. Sweeney Jr. yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Uzun yıllar boyunca sanıklar ve onlara yardım edenler, uluslararası futbolun yönetimini ve işlerini rüşvet ve komisyonlarla bozdular ve futbola ciddi zararlar veren hileli planlar yaptılar. Planları, rüşvet ve ödemeleri gizlemek üzerine kuruluydu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU