Rus patolog: Koronavirüse yakalananlarda kan, oksijene doymuyor

Rus patoloji uzmanı, Kovid-19 hastalarının çoğunlukla kendilerinde mevcut hastalıkların ağırlaşması sonucu hayatlarını kaybettiklerini ifade etti

Fotoğraf: Unsplash

Rus patoloji uzmanı Darya Sitovskaya Sitovskaya, tüm dünyada vaka ve ölüm sayılarını hızla artıran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili Russia Today (RT) televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs hastalarının çoğunlukla kendilerinde mevcut bulunan hastalıkların ağırlaşması sonucu öldüklerini kaydeden Sitovskaya, virüsün sadece söz konusu hastalıkların ağırlaşmasını hızlandırdığını ifade etti.

Sitovskaya, virüsün her zaman doğrudan akciğeri vurmadığına, böyle bir durumun ağır vakalarda görüldüğüne dikkat çekerek, “Bu yeni bir enfeksiyon, hangi seyrin hastalık için normal olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Organlar oksijen yetersizliğine maruz kalıyor’

Genel olarak virüsten ilkönce vücudun oksijenle beslenmesinden sorumlu olan alveollerin etkilendiğini söyleyen Sitovskaya şunları kaydetti:

Normal gaz değişimini engelleyen membranların oluşması sonucu alveoller fibrin proteini ve ödem sıvısıyla doluyor. Kovid-19’un ağır seyrettiği hastalar, nefes almalarına rağmen soluyamıyor gibi görünüyor. Zira kan oksijene doyamıyor ve sonuçta diğer organlar da oksijen yetersizliğine maruz kalıyor.

Sitovskaya, akciğerin ağır hasar görmesi durumunda hastanın suni solunum cihazına değil, büyük damarlara doğrudan erişime gerek duyulan ekstrakorporeal membran oksijenasyona ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Kovid-19 nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin akciğerlerinde açıkça görülen şişlik olmadığını, fakat bu organın koyu kırmızı renkte, yoğun, havasız ve daha çok ‘lastik kıvamında’ olduğunu söyleyen Sitovskaya, sağlıklı akciğerin daha çok ‘yumuşak ve esnek bulaşık süngerine’ benzediğine dikkat çekti.

Akciğerdeki değişimlerin insan yaşına ve vücudun durumuna bağlı olduğunu aktaran Rus patolog, “Yan patolojiler kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem, kronik bronşit, astım ne kadar fazlaysa, akciğer dokusundaki hasar da o kadar fazla oluyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün ölüme neden olup olmadığı konusunda henüz kesin istatistiğin olmadığını söyleyen Sitovskaya, “Genelde patoloji uzmanları ölümün kaynaklandığı 3 neden belirler. Başlıca neden Kovid-19, diğer ikisi ise yan hastalıklar” vurgusunu yaptı.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU