ABD'li bilim insanlarından hastalık teşhisi için akıllı klozet kullanma önerisi

Araştırmacı, "Herkes tuvalete gider, bundan gerçekten kaçış yok ve bu onun hastalık tespit eden bir aygıt olarak değerini artıyor" dedi

Yakın zamanda atıkların karıştığı kanalizasyon yoluyla da çeşitli bulaşıcı hastalıkların yayılabileceği belirtilmişti (Pixabay)

Bir grup Amerikalı araştırmacı yeni "akıllı klozetin" bir kişinin dışkı ve idrarındaki çeşitli hastalıkların belirtilerini tespit edebileceğini öne sürdü.

Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir ekip klozetin içindekileri analiz etmek ve verileri güvenli bir sunucuya göndermek için klozetin içine yerleştirilen ve kamera ve test çubuklarının yanı sıra hareket algılama teknolojisi kullanan bir aygıt icat etti.

Sunucu böylece hassas bağırsak sendromu, prostat kanseri ve böbrek yetmezliğinin yanı sıra yedi diğer hastalığı da gösteren çeşitli rahatsızlıklardan şikayetçi kişileri tespit edebilecek.

Aygıt bunu, idrarı fiziksel ve moleküler bir analize tabi tutarak yapıyor. Dışkıysa fiziksel özelliklerine göre değerlendiriliyor.

Teknoloji, kullanıcıları ayırt etmek için parmak izi taraması ve anüs görüntülerini kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aygıt şu ana kadar Nature Biomedical Engineering adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında 21 kişi üzerinde test edildi.

Fakat araştırmacıların klozet sistemlerinin etkili olduğunu kesin olarak söyleyebilmesi için daha fazla kişi üzerinde araştırma yapılması gerekiyor.

İlk çalışmanın baş yazarı Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Radyoloji Bölümü Dekanı Profesör Dr. Sanjiv Gambhir'e göre 15 yıldan uzun süredir akıllı klozet konsepti üzerinde çalışılıyor.

Gambhir, “Bu konsepti gündeme getirdiğimde insanlar elbette gülecekti çünkü ilginç bir fikir gibi görünüyor ama biraz da tuhaf" dedi.

Gambhir akıllı klozete sahip olmanın yararının giyilebilir teknolojiden farklı olarak çıkarılamaz olduğunu ekledi.

Herkes tuvalete gider, bundan gerçekten kaçış yok ve bu onun hastalık tespit eden bir aygıt olarak değerini artıyor.

Sistemin kullanıcıları ayırt etmek için kullandığı alışılmadık yönteme gelince Gambhir şunları söyledi:

Garip göründüğünü biliyoruz ama görüldüğü üzere anal iziniz benzersizdir. Hem parmak taraması hem de parmaksız tarama tamamen kullanıcıları kendi özel verileriyle eşleştirmek amacıyla bir tanıma sistemi olarak kullanılıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU