Üç haftada 900 bin kişinin işsiz kaldığı İspanya’da devlet “vatandaşlık maaşı” dağıtacak

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Calvino, “mümkün olan en kısa sürede” harekete geçeceklerini söyledi

Madrid yönetimi, ailelere maaş desteğini kalıcı hale getirmeye çalışacaklarını belirtiyor (Reuters)

Dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüs (Kovid-19) hastalığında İtalya’dan sonra en büyük kaybın yaşandığı ülke olan İspanya salgının mali yüküne çözüm bulmaya çalışıyor.

Bloomberg’in haberine göre Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, İspanyol hükümetinin salgının etkisine karşı koymayı amaçlayan bir dizi eylem hazırlığında olduğunu ve bu tedbirlerin parçası olarak vatandaşlık maaşı üzerinde çalışıldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Calvino, İspanyol La Sexta kanalına pazar günü verdiği röportajda, Sosyal Güvenlik Bakanı Jose Luis Escriva’nın projeyi koordine ettiğini ve öncelikli amacı ailelere yardım etmek olan bu uygulamayı “mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe koymaya” dair planlar yaptığını kaydetti.

Bununla birlikte Madrid hükümetinin daha kapsamlı bir hedefinin olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Calvino, vatandaşlık maaşı hamlesinin “kalıcı ve yapısal bir vasıta” haline gelmesinin amaçlandığını ifade etti.

Forbes dergisinde yer alan habere göre, İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez’in hükümeti geçen ay ülke ekonomisini güçlendirmek için 200 milyar euro’luk (yaklaşık 1,58 trilyon TL) yardım paketini devreye sokma kararı almıştı.

Sanchez ev kredisi ödemelerini durdururken, ayakta kalma mücadelesi veren işletmelere “İspanya demokrasi tarihinin gördüğü en büyük kaynak seferberliği” kapsamında nakit artışı sağlanacağını belirtmişti.
 


Mart ayında rekor seviyede iş kaybının yaşandığı ülkede tecrit uygulamasının başladığı 12 Mart’ın ardından üç haftalık zaman diliminde 900 bin kişi işsiz kalmıştı.

Resmi verilere göre şu ana dek 135 binden fazla kişinin Kovid-19’a yakalandığı bu Avrupa ülkesinde 13 bin 55 kişi yaşamını yitirdi.

İspanya yönetimi, sağlık krizine yol açan ve ekonomiyi durma noktasına getiren salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan etmişti.

Hükümet, başta küçük ve orta ölçekli kuruluşlar olmak üzere işletmelere ve serbest meslek mensubu işçilere destek vermek birtakım kararlar almış ancak daha fazla önlem alınması gerektiğini vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU