“Bağışıklığı güçlendiriyor” denildi turşuya talep bir haftada yüzde 129 yükseldi, üç haftadır zirveden düşmeyen ürün ise “maya”

Koronavirüs vakasının ilk açıklandığı tarihten bugüne kadar Türkiye’deki tüketici davranışlarını açıklayan Ipsos, eve siparişlerin üç hafta yüzde 192 arttığını belirtti

Fotoğraf: Flickr/@tomislavmedak

Küresel pazar araştırması ve danışmanlık şirketi Ipsos, koronavirüs salgınının tüketici davranışları üzerindeki etkisini ölçen haftalık hızlı tüketim ürünleriyle ilgili raporunu açıkladı. 

Buna göre; Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasından bu yana geçen üçüncü haftada (25-31 Mart) turşu, talebin en yüksek olduğu ürün oldu. Ipsos’a göre turşunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği yönündeki haberler bu artışta etkili oldu. 

Söz konusu dönemde turşuya talep yüzde 129 artarken, diş fırçalarında yüzde 128, dondurmada yüzde 113 ve meyve sularında yüzde 104’lük yükseliş görüldü. 
 


Evde yemek yapma ve yemek yeme sayısının artması ile hazır yemekler (Yüzde 91) ve soslarda (Yüzde 81) artış da öne çıkan kategoriler oldu.

Mayaya talep üç haftadır devam ediyor, kolonya talebi zayıfladı

Covid-19 salgınına yönelik hanelerdeki tüketim açısından ilk tepki olarak Kolonya, Sirke, Makarna, Bakliyat vb kategorilerde artışlar görülmüştü. Ancak üç hafta boyunca her hafta artarak büyüme gösteren tek ürün ise maya. İlk hafta kolonyada görülen satın alım artışı diğer haftalarda aynı oranda devam etmedi.

Ipsos’un açıklamasına göre eve kapanmanın etkisiyle poğaça, ekmek vb hamur işlerinin evde yapılmaya başlanması mayaya talepte etkili oldu. 

Mart ayında Google "evde ekmek yapımı" aramaları bir önceki aya göre 100 kat artış göstermiş, YouTube'da evde ekmek yapımı tarifleri içeren videolar 3 milyondan fazla kişi tarafından izlenmişti. 

Makarna ilk haftadan stoklandı 


35 ilde 14 bin hanenin verilerini derleyen Ipsos Hane Tüketim Paneli’ne göre Türkiye’de hanelerin hızlı tüketim ürünleri satın alımlarında en yüksek sayıda tercih ettiği 5 kategori sıralaması ise değişmedi: Bisküvi & Kek, Süt, Çikolata Kaplama, Peynir ve Makarna.
 


Sadece Makarna artış oranı 3. haftada daha düşük kaldı. Çünkü Makarna ilk hafta stoklamanın en yüksek olduğu kategoriydi.

Eve sipariş üç haftada yüzde 192 arttı

14 yaş üstü Türkiye temsili 2000 bireyin mobil aplikasyon hareketleri üzerinden derlenen Ipsos Ev Dışı Yeme & İçme Paneline göre ise restoran ve kafelerin sadece sipariş ve Gel-Al ile hizmet vermesinin etkisi ile eve siparişler de yükseldi. Eve sipariş ilk hafta toplam siparişlerin içerisinde yüzde 13 paya sahipken son hafta bu oran yüzde 38’e yükseldi. 

Eve siparişte en yüksek artış pide, pizza ve kebap, döner ürünlerinde, gel-al da ise simit, poğaça, döner ve çiğ köfte artış gösterdi. 

Ipsos CEO’su Sidar Gedik konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: 

10 Mart tarihinde “Türkiye’de Koronavirüsü tespit edilmiştir” açıklamasından sonraki ilk hafta hanelerin alışveriş davranışlarında ilk tepki olarak stoklamayı net bir şekilde gözlemlemiştik. 

İkinci haftada (18-24 Mart); hanelerin alışveriş sepetlerinde en çok artış gösteren kategorilerin farklılaştığını ve en çok artış gösteren kategorilerin atıştırmalık ürünler olduğunu görmüştük. 

Üçüncü haftaya geldiğimizde ise tüketicilerin hane içi tüketim davranışlarında farklılıkların devam ettiğini görüyoruz. Bu hassas dönemde tüketici ve insan davranışlarının ve karar verme süreçlerinin değişiklik gösterdiği aşikar.


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU