Ekonomik kriz yüzünden Kolombiya'ya kaçan Venezuelalılar salgın nedeniyle evlerine dönüyor

İki ülke arasındaki sınır koronavirüs önlemleri nedeniyle kapalı olsa da göçmenlerin dönüşü için “insani koridor” açıldı

Sınırdan geçişler sırasında Venezuelalı göçmenlerin üstüne dezenfektan püskürtüldü (AFP)

Yaşadıkları maddi zorlukların ardından Kolombiya'ya sığınan Venezuelalılar, gittikleri yeri de vuran yeni koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evlerine dönmeye başladı.

AFP’nin haberine göre ülkelerinin içinde bulunduğu ekonomik kriz sırasında komşu Kolombiya'ya giderek burada gelir elde etmeye çalışan yüzlerce Venezuelalı şimdilerde ölümcül koronavirüsle boğuşan bu yeri terk ederek evlerine dönmek zorunda kalıyor.

Kolombiyalı göçmen yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, içlerinde 35 çocuk ve 167 kadının da bulunduğu 600 kişinin bir gün önce Cucuta kentinde yer alan Uluslararası Simon Bolivar Köprüsü'ndeki ana sınır noktasından Venezuela'ya geçtiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, 160 kişilik başka bir grubun pazar günü eve dönmek üzere Bogota'dan ayrıldığını da ekledi.

İki ülke arasındaki sınır salgının yayılmasını durdurmak için alınan önlemler kapsamında resmen kapalı olsa da Kolombiya yönetimi Venezuelalıların geçişini sağlamak için "insani koridor" açtı.

Göçmenlik bürosundan bir yetkili AFP'ye verdiği röportajda, Bogota'dan ayrılanların Venezuela'ya "gönüllü olarak geri döndüğünden" emin olmak için pazar günü Kolombiyalı memurların da bölgede hazır bulunduğunu kaydetti.

Göçmenlerin Venezuela’ya dönüşü sırasında Kolombiya polisi köprüden geçişlerde kimsenin virüs taşımadığından emin olmak için çıkış yapanların ateşini ölçtü ve yüz maskesi takanlara dezenfektan püskürttü.

Evine dönmek üzere yol çıkan Alexander Colmenares, “Oraya gittiğimizde de koronavirüsle karşılaşıp karşılaşmayacağımızı bilmediğimiz için korkuyoruz. Bu hastalıkla savaşmak için ilacımız yok. Gerçekte Venezuela’da hiçbir şey bulamayız” dedi.

Kolombiya Göçmenlik Bürosu Başkanı Juan Francisco Espinosa ise gazetecilere verdiği demeçte, Ekvador ve Peru gibi yerlere sık sık yürüyerek kaçan Venezuelalıların artık kendi ülkelerine geri döndüğünü söyledi.
 


Latin Amerika ülkesi Kolombiya son yıllarda ülkelerinin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi çöküşten kaçan 1,8 milyon Venezuelalıya kapılarını açmıştı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre 4,9 milyon Venezuelalı ülkelerini terk ederek Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere diğer bölgelere gitti ve içlerinden birçoğu koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkileri nedeniyle uluslararası yardıma ihtiyaç duyuyor.

Kolombiya'da Kovid-19’a yakalanan kişi sayısı bin 485’i bulurken, 35 kişi de yaşamını yitirdi. Göçmenlerin evlerine döndüğü Venezuela’daysa 159 kişi enfekte oldu, 7 kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU