ABD’li bilim insanları koronavirüsün “Aşil topuğunu” buldu

Araştırmacıların denediği antikor, Kovid-19 virüsünün belirli bir bölgesine kilitlenebiliyor

(Pikist)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan koronavirüs etkisini sürdürürken, bilim insanları da tedavi ve aşı geliştirmek için çalışıyor.

Kar amacı gütmeyen biyomedikal araştırma kurumu Scripps Research’ten bilim insanları, “Aşil’in topuğunu” yani koronavirüsün zayıf noktasını tespit ettiklerini söyledi.

Kurumun yayımladığı basın bildirisine göre araştırmacılar, bir insan antikorunun SARS-CoV-2’yle etkileşimini "neredeyse atom ölçeğindeki çözünürlükte” haritaladı. Bunun ardından virüsün belirli bir bölgesi aşılarla hedeflenebilir hale geldiği görüldü. Antikorun birkaç yıl önce SARS hastasından alındığı ancak yeni koronavirüse de tepki verdiği bildirildi. Buna göre söz konusu antikor, Kovid-19 virüsünün belirli bir bölgesine kilitlenebiliyor.

Öte yandan antikorun söz konusu bölgeyi çok sıkıca kavrayamadığı ancak virüsün yapısındaki bir noktanın “olası bir zayıf nokta” olarak tanımlanmasını sağladığı bildirildi.

Ekibin üyelerinden Meng Yuan, “Bu noktanın virüs içinde gizlendiğini keşfettik. Sadece bölgenin yapısı değiştiğinde ortaya çıkıyor” dedi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Ian Wilson da, “Bunun gibi saklı bölgelerin bilgisi Sars-Cov-2 için geliştirilecek tedavi ve aşıların yapısal tasarımına yardımcı olabilir. Bunlar aynı zamanda başka koronavirüslere karşı da koruma sağlar. Gelecekte ortaya çıkabilecek koronavirüsler de dahil” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

San Diego Tribune’e konuşan Wilson, söz konusu bölgenin “Aşil’in topuğu” olabileceğini söyledi. Çalışma, cuma günü Science adlı saygın bilim yayınında yer aldı.

Scripps Research araştırmacıları ayrıca, potansiyel antikorları taramak için kanlarını bağışlamak isteyen iyileşmiş Kovid-19 hastaları aradıklarını bildirdi.

Fox News’in aktardığına göre bir başka çalışmada iyileşmiş kişilerin kanının ciddi vakaların tedavisine yardımcı olabileceği ortaya konmuştu.

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan araştırmada, Çin'in Shenzhen kentinde "kritik derecede hasta" sayılan 5 kişi incelenmişti. Uzmanlar, bu kişilere "nötralize edici antikor" içeren deneysel bir plazmanın nakledilmesinin, iyileşmelerine yardımcı olduğunu keşfetmişti.

Independent Türkçe, San Dieo Tribune, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU