Çin’deki yöntem İnönü Üniversitesi’nde… İyileşen Kovid-19 hastasından alınan plazma başka hastalara uygulanıyor

İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, iyileşen Kovid-19 hastalarından alınan plazmaların başka hastalara uygulanması tedavisiyle ilgili, “Çin'de 5 hastayla başlandı, olumlu sonuçlar alındı” dedi

Fotoğraf: Unsplash

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının tüm dünyaya sayılmasının ardından, bilim insanları hastalığı tedavi için yeni aşı ve yöntemler geliştiriyor.

Türkiye’deki koronavirüs salgını sonrası tedavi için çalışmalara başladıklarını ifade eden İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kovid-19’a yakalanıp iyileşmiş ve sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan plazma toplayarak dün itibariyle tedaviye başladıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuya ilişkin açıklama yapan Kızılay, "Avrupa, Amerika, bütün ülkeler bu konuda çok ağır tablolarla salgınla baş etmeye çalışıyor. Ülkemizde tablo daha olumlu, iyi, yönetebileceğimiz düzeyde” dedi.
 

20200406_2_41754457_53710473.jpg
Fotoğraf: AA


“Bu yöntem Çin’de 5 kişiye uygulandı ve olumlu sonuçlar alındı”

Uygulanan tedavi yönteminin umut verici olduğunu aktaran Kızılay, şöyle devam etti:

Çin'de 5 hastayla başlandı, olumlu sonuçlar alındı. Şimdi Amerika da 24 Mart'ta bu tedavi yöntemine onay verdi. Sağlık Bakanlığımız da 3-4 gün önce genelge yayınlayarak Kovid-19 geçirerek iyileşmiş hastalardan belirli şartları sağlayan hastalardan alınacak plazmanın, plazma ferez yöntemiyle, tablosu ağır olan Kovid-19 hastalarına uygulanmasının faydalı olabileceğini ve bunun büyük merkezler tarafından uygulanabileceğine izin verdi. Bu izin doğrultusunda, oradaki şartlar ve genelgenin maddeleri doğrultusunda, Türkiye'de ilk kez Turgut Özal Tıp Merkezimizde iyileşen Kovid-19 hastasından plazma alarak, plazmaferez yöntemiyle çok ağır tablodaki yoğun bakımda yatan bir hastamıza uyguladık.

Hastanın durumunu yakından takip ettiklerini dile getiren Kızılay, “Bundan çok ümitvarız çünkü diğer tedavilerin hiçbiri kesin tedavi yöntemi olarak henüz dünyada söylenemiyor ama hepsinin bir faydası, etkisi farklı farklı var” dedi.

Uygulanan yeni tedavi yöntemi hakkını detaylı bilgi veren Kızılay şunları kaydetti:

İyileşen hastadan alınan yöntem de şunu içeriyor: İyileşen hastanın kanında antikorlar var. Antikorlar o hastayı iyileştirdi ve o antikorlar kanında oluştu, yani hastalığa karşı vücut kendini koruma mekanizmasına geçerek, antikor üreterek hastalığı yendi. Buradaki amacımız o hastanın plazmasında Kovid-19'a gelişen bağışıklık, antikorları yoğun bakımdaki Kovid-19 ile mücadele eden hastalara vererek o hastanın iyileşmesini sağlamak. Bu yöntem daha önce farklı hastalıklarda da kullanılan bir yöntem. Daha önce SARS'da, MERS'de farklı viral hastalıklarda bu yöntem kullanıldı ve başarılı oldu. Burada da başarılı olacağına inanıyoruz. Çok umutluyuz, çok ümitvarız bu yöntemin başarılı olacağına.

Prof. Dr. Kızılay, Kovid-19 sonucu pozitif çıkıp daha sonra hastalığı yenenlere çağrıda bulunarak, “Kovid-19 pozitif çıkıp da hastalığı yenen ve Sağlık Bakanlığının koyduğu kriterlere uygun hastalarımızın bize gelmesini istiyorum, onları davet ediyorum. Plazmaferez yönteminden çekinmesinler. Hastalığı geçiren bir hastamıza bu yöntemin kendisine hiçbir zararı olmayacağını söyleyebilirim” dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU