Japonya’da yedi büyük şehir için OHAL teklifi ve 989 milyar dolarlık teşvik paketi

Tokyo, Osaka, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo ve Fukuoka kentleri için olağanüstü hâle hazırlanan Japonya, salgının ekonomik etkilerine karşı, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 20’sine denk teşvik paketi açıkladı

Fotoğraf: AP

Hem tüketimi hem üretimi durduran koronavirüs salgınının ekonomide açacağı yaraları hafifletmek için hükümetlerin açıkladığı paketlerin son halkası Japonya’dan geldi. 

Tokyo ve Osaka dahil yedi şehir için olağanüstü hâl teklifi sunacağını açıklayan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ekonomiye destek paketinin değerini de 108 trilyon yen, yani 989 milyar olarak duyurdu. Abe’nin yönetimindeki Liberal Demokrat Parti, geçen hafta Meclis’e 550 milyar dolarlık bir paket teklifi sunmuştu. 

Düşük gelirlilere 2 bin 750 dolar 

Ülke tarihinin en büyük teşvik paketi olarak kayıtlara geçen bu rakam, ABD’nin açıkladığı 2,2 trilyon dolarlık paketten sonra en büyük ikinci teşvik ve Japonya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 20’sine eşit. 

Paket, hane halkları ve küçük işletmelere toplam 6 trilyon yen (55 milyar dolar) nakit, işletmelere vergi ertelemesi ve 26 trilyon yen (238,5 milyar dolar) değerinde sosyal hizmeti de kapsıyor. İşini kaybeden düşük gelirli ailelere ise 300 bin yen (Yaklaşık 2 bin 752 dolar) verilecek. Çocuklu aileler ise ilave destek alacak. Küçük işletmeler için emlak vergisinin sıfıra kadar indirilmesi de paketin içinde. 

Ülke yüzde 7 küçülebilir 

Paketin ilk safhası işten çıkarmaların ve iflasların önüne geçmeyi amaçlıyor. İkinci aşamasında ise virüs kontrol altına alındıktan sonra, “V” şeklinde ekonomik toparlanma hedefleniyor.

2019’da yüzde 0,7 büyüyen Japonya ekonomisinin 2020 sonunda en az yüzde 7 küçülmesi bekleniyor. Ülkedeki işsizlik ise şubat ayında yüzde 2,4’tü. Birçok işletmenin kepenk kapattığı, Tokyo Olimpiyatları’nı da erteleyen Japonya’nın resesyona girmesi beklentiler arasında. 

Yedi şehir için olağanüstü hâl teklifi

3 bin 600’den fazla vakanın görüldüğü ve 85 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirdiği Japonya için büyük şehirlerinde olağanüstü hâlin ilan edilmesi de masada. 

Başbakan Şinzo Abe’nin açıklamasına göre Tokyo ve Osaka’nın yanı sıra, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo ve Fukuoka için 7 Nisan’dan itibaren olağanüstü hâl ilan edilebilir. 

Bir basın toplantısında konuşan Abe, Japonya’nın politika değiştirmediğini, politikasını güçlendirdiğini söyleyerek, “tam işbirliği” çağrısında bulundu. 

Abe, “Şunu bir kez daha açıklamak istiyorum; Eğer OHAL ilan edilirse, deniz aşırı ülkelerde olduğu gibi bir karantina olmayabilir. Zira, uzmanlarımız tam karantinanın zaruri olmadığını belirtiyor” diye konuştu. 

Olağanüstü hâl iki yıl devam edebilir 

Abe’nin açıklamasına göre toplu ulaşım ve süpermarketler açık kalmaya devam edecek, ekonomik faaliyet mümkün olduğu kadar sürdürülecek. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi dışarıya çıkan vatandaşlara ceza kesilmesi gibi yasal bir yaptırım plan kapsamında değil.

Etkinliklerin iptal edilmesi, okulların, sinemaların kapatılması, binalara ve arsalara sağlık sebebiyle kullanılmak üzere el konulması olağanüstü hâl kararı kapsamında. 

Daha önce olağanüstü hâl konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyleyen Abe, virüs test kapasitesinin de günde 20 bine çıkarılacağını, hastanelerde solunum cihazı ve yatak sayısının artırılacağını ifade etmişti. 

Martta yenilenen yasa kapsamında olağanüstü hâl iki yıla kadar devam edebilir ve bir yıla kadar uzatılabilir. 

Tokyo tek başına “Dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi” 

Birleşmiş Milletler verilerine göre 37,5 milyon insanın yaşadığı Tokyo, dünyanın en kalabalık metropolleri arasında. BM’ye göre Tokyo, 2030’da dünyanın en kalabalık şehri olabilir

Tek başına Japonya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının üçte birini sırtlaması, Tokyo’yu tek başına “dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi” bile yapabilir. Ki bu koltukta Rusya oturuyor. 

Ülkenin tarihi kenti Kyoto’ya komşu Osaka ise 8,8 milyon nüfusa sahip ve Panasonic, Sharp Corp gibi teknoloji devlerinin merkezi. 



Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU