​Gazze'de koronavirüse direnen eğlence: Ciyako Şenliği

Karantina altındaki çocukları neşelendiren gösteriler

Eğlence ekibi “Ciyako Şenliği”, basit oyunlarla karantina altındaki çocukları keyiflendirmeye çalışıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dikka

Palyaço Fayiz, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı’ndaki bitişik evler arasında dolaşıyor ve pencerelerden bakan çocukları eğlendiriyor. Aynı zamanda aileleri salgın konusunda bilinçlendiriyor.

Pencere palyaçosu

Sokak sokak gezen palyaço Fayiz, evlerin pencerelerine çıkmaları için çocuklara sesleniyor. Ardından ise iki haftadır karantina altında kalmaktan sıkılan çocuklara akrobatik hareketleri, mimikleri ve oyunlarıyla neşe saçıyor.

Bir yandan da çocuklara salgın nedeniyle sağlıkları için evlerinden çıkmamaları gerektiği uyarılarını yapan Fayiz, "Evde durmaktan sıkılan çocukları az da olsa eğlendirmeye çalışıyoruz" diyor.

Pencere demirlerine tutunan çocuklar ise "Ciyako Şenliği" eğlence ekibi palyaçolarının yaptığı oyunlarla gülüp neşeleniyor.

Evlere şenlik

Birçok çocuğun evlerde sıkıldığını gören palyaço Loai ve kendilerine tebessüm sanat ekibi adını veren diğer üç palyaço, "Ciyako Şenliği" fikrini hayata geçirerek eğlencelere başladı. Böylece şenliği evlere kadar getirerek birçok çocuğun neşelenmesini sağladı.

gazze-2.jpg

Palyaçolar, ev karantinasında kalan Gazzeli çocukların can sıkıntılarını dindirmeye çalışıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dikka

 

Loai ve ekibi, şenliklerini bir kenara itilmiş ve yoksul mahallelerde ve mülteci kamplarında düzenlemeye odaklanıyor. Nitekim buralarda herhangi bir vaka tespit edildiği takdirde salgının hızla yayılması riski çok yüksek.

Palyaçoların yaptığı bu gösteriler, Filistin Sağlık Bakanlığının salgınla mücadelede yayınladığı talimatlarla uyumlu olarak yapılıyor. Ancak bu ekip, çalışmalarını koruması altına alan bir devlet organının bulunmamasından yakınıyor.

Maske dağıtımı

Palyaço Loai, salgınla mücadele için çocuklara maske dağıttıklarını da söyleyerek "Palyaçoluk yaparak çocukları maske konusunda bilinçlendirmeye, nasıl kullanılacağını öğretmeye çalışıyoruz" diyor.

"Ciyako Şenliği" girişimi, hem çocukların ve yaşça büyüklerin yüzünü güldürmeyi hem de onları salgınla mücadelede alınacak tedbirler konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Salgın dolayısıyla okul, park, eğlence alanları ve arkadaşlarıyla buluşmaya gidemeyen çocukların can sıkıntıları bu girişim ile bir nebze olsun hafifletiliyor.

Hijyen

Palyaço Loai, Sağlık Bakanlığının talimatlarına uygun olarak, yaptığı oyunlarla çocuklara kişisel hijyeni artırmanın yollarını ve sarılma, öpüşme gibi alışkanlıkları bırakmanın önemini öğretiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: 

independentarabia.com/node/108621

DAHA FAZLA HABER OKU