Deniz Zeyrek: Silahlanmaya harcadığımız para ile gurur duyuyoruz ama…

Sözcü yazarı: Toplanan bağış, Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyen araçlar için devletin bir yılda ödediği paradan az

Fotoğraf: Twitter

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde Türkiye’nin savunma sanayisi ile gurur duyduğunu ancak koronavirüs salgını dolayısıyla işsiz kalan insanlara birkaç ay maaş ödeyecek, esnafı ayakta tutacak bir bütçesinin olmadığı görüşünü dile getirdi.

Zeyrek, bugünkü köşesine AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan’ın YouTube üzerinden yaptığı bir değerlendirmeyi taşıdı:

Korona ırk, dil, din, renk ayrımı gözetmeden her devlete, her millete saldırıyor, insanlığı hedef alıyor. Gerçekten ibretlik bir dönemden geçiyoruz. Tüm dünya savunmada.

Kendisini süper güç olarak tanımlayanlar, küresel aktörler, silahlanmaya milyarlarca dolar harcayanlar da bu sorunun içinden nasıl çıkılacağını bilemiyor. (…) Karşımızdaki tehdit çılgınca bir silahlanma yarışına giren ülkelerin yaptığı hazırlıklarla mağlup edilecek türden değil. Bu saldırı, orduları hedef almıyor. Ekonomiyi, tarımı, turizmi yani bir ülkenin tüm ekonomik, yaşamsal kaynaklarını hedef alacak şekilde saldırıyor.

(…) Salgının ilerleyen safhalarında Avrupa'da dünyadaki demokratik  rejimlerin tehdit altına girmesi olasılığından bahsedilmekte. Ümran bebekler, Aylan bebekler ülkelerine girmesin diye çektikleri dikenli teller onları koronavirüsten kurtaramadı. Yeryüzündeki herkesin bu büyük illetin açtığı sonuçlar üzerinde ciddi bir sorgulama ve özeleştiri sürecine gireceğini düşünüyorum.

“Sizce böyle bir özeleştiri ve sorgulama süreci başlar mı? Hiç sanmıyorum. Misal Türkiye!” diye yazan Zeyrek, şu ifadeleri kullandı:

Savunma sanayimizle, akıllı füzelerimizle biz de gurur duyuyoruz ama bütün dünyanın “Türkler bulur” diye umut bağlayacağı, gurur duyulacak bir aşı, ilaç üretim altyapımız, bilimsel kurumlarımız yok.

Silahlanmaya harcadığımız bütçeyle, geçmediğimiz halde parasını ödediğimiz köprülerle gurur duyuyoruz ama bir salgın döneminde işsiz kalacak insanlarımıza birkaç ay maaş ödeyecek, esnafı ayakta tutacak bir “ihtiyat” bütçemiz de yok!

Devlet salgın mağdurları için yaptığı kampanyada toplanan paranın büyüklüğü ile övünüyor ama hiçbirimiz toplanan paranın sadece Osmangazi Köprüsü'nden “geçmeyen araçlar” için devletin ilgili şirkete bir yılda ödediği paranın yarısından daha az olduğunu anımsayamıyoruz.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU