İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Yüksek risk bulunmayan işletmeler faaliyetlerine başlayabilecek

Yeni tip koronavirüs nedeniyle 3 bin 603 kişinin yaşamını yitirdiği İran’da Cumhurbaşkanı Ruhani, salgın açısından düşük risk taşıyan ticari işletmelerin önümüzdeki günlerde faaliyetlerini sürdürülebileceğini belirtti

Vaka sayısının 58 bin 226'ya ulaştığı İran'da kutsal mekanlar 19 Nisan tarihine kadar kapalı / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısının 58 bin 226'ya, can kaybının ise 3 bin 603'e ulaştığı İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu Toplantısı"nda salgına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkent Tahran'da düzenlenen toplantının başkanlığını üstlenen Ruhani, gerekli tedbirlere uyma şartıyla bazı ticari işletmelerin önümüzdeki günlerde faaliyetlerine başlayabileceğini söyledi:

Rejim muhalifleri, halkı, sağlıkla ekonomi arasında tercihe zorluyor. Halbuki sağlık tedbirleriyle ekonomik faaliyetler eş zamanlı gerçekleştirilebilirİnsanların topluca bulunmasını gerektirmeyen ve yüksek risk bulunmayan işletmeler, Tahran'da 18 Nisan, diğer eyaletlerde 11 Nisan'da faaliyetlerine başlayabilecekler.

Ruhani, 11 Nisan Cumartesi gününden itibaren devlet dairelerinin üçte iki personelle halka hizmet vermeye başlayacağını, söz konusu tarihten itibaren resmi kurumların da 07.00 ile 14.00 saatleri arasında açık olacağını belirtti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Kutsal mekanlara ziyaret yasağı sürüyor

Kutsal mekanların ziyaret yasağının 19 Nisan'a kadar devam edeceğini söyleyen Hasan Ruhani, ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde 18 Nisan'a kadar verilen aranın uzatılabileceğini kaydetti.

İran'da alınan tedbirler

İtalya ve İspanya ile birlikte Kovid-19'un en çok etkilediği ülkelerden olan İran'da 7 Mart'ta büyük kentlerin girişlerinde halkın seyahatlerini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları oluşturulmuş, 25 Mart'ta ise halka seyahat ve eyaletlerden çıkış yasağı getirilmişti.

Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verilirken, spor ve sanat organizasyonları da iptal edilmişti. Halkın temel ihtiyaçlarının karşılandığı market, manav ve eczanelerin dışındaki alışveriş noktaları da 8 Nisan'a kadar kapatılmıştı.

Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılan Kovid-19, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU