Türkiye’nin ilk dijital iklim grevi gerçekleşti: Yaşamımızı sığdırmaya çalıştığımız evimiz yanıyor

3 Nisan’da sokakta gerçekleşmesi planlanan iklim grevi koronavirüs nedeniyle dijitale taşındı

(Fridays for Future / Sıfır Gelecek)

Eylül ayı içerisinde Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) hareketinin öncülüğündeki iklim grevlerinde milyonlarca kişi iklim krizine karşı hükümetlerin somut adımlar atmaları talebiyle sokağa çıkmıştı. Nisan ayı içerisinde yapılması planlanan küresel iklim grevleri ise Kovid-19 pandemisinden dolayı dijitale taşındı. Türkiye’de de dün (3 Nisan) Fridays for Future Türkiye ve Sıfır Gelecek kampanyası çağrısıyla 250’nin üzerinde genç iklim aktivisti, internet üzerinden bir araya geldi.

Zoom programı aracılığıyla canlı yayımlanan etkinliğe tiyatro ve sinema oyuncusu ve Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, akademisyen ve Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, Mor ve Ötesi grubu bateristi Kerem Kabadayı ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de katıldı. Etkinlik ayrıca Youtube üzerinden canlı yayımlandı.

“Bilime ve gençlere kulak verin” 

İklim krizine karşı atılması gereken somut adımların vurgulandığı konuşmalarda bir diğer önemli başlık koronavirüs oldu. İlk basın açıklamasını gerçekleştiren genç iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören, zaten bir kriz yaşandığını ve bir başka krizi, yani iklim krizini istemediklerini söyledi. “Bilime ve gençlere kulak verin” denen açıklamada  krizlere karşı ekonomiden önce canlı yaşamını gözeten bir sisteme geçiş yapılması gerektiği belirtildi. Evde kal çağrılarına da atıf yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Yaşamımızı sığdırmaya çalıştığımız evimiz, yani gezegenimiz yanıyor! Bu yangının nedeninin iklim krizi olduğunu bilim insanları söylüyor.

“Krize kriz gibi davranın” 

Ardından Sıfır Gelecek Kampanyası adına Nil Sarrafoğlu ve Rana Yılmaz basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada devletlerin koronavirüs krizine kriz gibi davranmakta çok geç kaldığını, bunun da en büyük sebebinin insan sağlığı yerine ekonomik çıkarların her şeyin üzerinde tutulması olduğu belirtilirken, koronavirüs krizinden iklime dair dersler çıkarılması gerektiği vurgulandı. Açıklama sonunda Rana Yılmaz devletlerin şirketleri değil tüm insanlığı korumak için adım atmalarını, iklim acil durumu ilan edilmesini, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçilmesini, fosil yakıt sektöründe çalışanlar için adil dönüşümün planlanmasını ve Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı ivedilikle imzalamasını ve ulusal iklim niyet beyanını güncellemesini talep etti. 

Mert Fırat: Bütün canlılarla bir olduğumuzu anlamalıyız

Açıklamaların ardından gençlere desteğe gelen ünlüler konuştu. Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, gelmekte olan dalganın en büyük etkisini durdurmak için hala vaktimiz olduğunu belirterek halkın gücünün müştereklere sahip çıkmaya doğru hızla kaydığını söyledi. Madra’nın ardından konuşan tiyatro ve sinema oyuncusu Mert Fırat ise, "Bütün canlılarla bir olduğumuzu anlayıp öyle hareket etmeliyiz. Bu sefer bu fırsatı değerlendirelim” dedi. Mor ve Ötesi’nin bateristi Kerem Kabadayı ise toplumsal mücadeleleri birbirinden ayrı ve bağımsız görmemek gerektiğini belirtti ve küresel iklim grevlerinin önemine dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkinliğe ayrıca Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü kısa bir konuşmayla katıldı, gençlerin geleceğimiz için çalışmalarını desteklediğini belirtti.

Fridays For Future’dan iklim aktivistleri ve Sıfır Gelecek kampanyası'nın diğer üyeleri de kısa konuşmalarla iklim krizine karşı bir arada mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Etkinliğin ardından hareketi destekleyen sanatçılar ve müzik grupları gece boyunca kendi sosyal medya hesaplarından canlı iklim konserleri gerçekleştirdi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU