Trump'tan "daha iyi sosyal mesafe" diyen doktorun sözlerine müdahale: Olağanüstü iş çıkardık

Deborah Birx, yurttaşların yönetimin yönergelerine aykırı davranmaları durumunda, koronavirüste ani artışın görülmediği eyaletlerin bile risk altında olabileceğini defalarca vurguladı

Beyaz Saray’da perşembe günü düzenlenen koronavirüsle ilgili günlük basın toplantısında, Donald Trump’ın önde gelen doktorlarından biri, yönetimin sosyal mesafe kurallarına yeterince riayet edilmemesinin Amerikalıları koronavirüse yakalanma riskine soktuğunu defalarca açıkladı. Ancak doktor, bu sözlerinin hikayeyi olumlu yöne çekmek isteyen bir başkan tarafından değiştirildiğini gördü.

Basın toplantılarına katılımıyla ulusal bir figür haline gelen Koronavirüs ile Mücadele Görev Gücü'ndeki halk sağlığı uzmanı Deborah Birx, yönetimin sosyal mesafe kurallarına tüm Amerikalılar tarafından uyulması gerektiğini ve bu kurallara harfi harfine riayet edilmemenin, virüsün ülkenin birçok yerine yayılmasının sorumlusu olacağını açıkça ifade etti.

Birx, şunları söyledi:

Başkan, barlara gidilmemesini, 10’dan fazla kişiden oluşan gruplarda bulunulmamasını belirten kuralları bildirdiğinde, bunları 16 gün önce söylediğimizde, tahminimce bunun ciddiyetinin anlaşılması beklentisindeydik. Akabinde ne olduğunu görebilirsiniz.
O tarihten bu yana enfekte olmuş kişilerin sayısını görüyorsunuz. Bugün hastanelerde enfekte olduğunu gördüğümüz kişiler, bu kurallar yayımlandıktan sonra hastalığa yakalandı.

Enfeksiyonlardaki ani yükselişle, düzleşen eğri arasındaki farkı göstermek için elini kullanan Dr. Birx, olabilecek en açık biçimde şunu ortaya koydu: Keskin bir yükseliş göstererek “Bunun içinden çıkmalıyız", aşağı doğru inen çizgi göstererek "Bunu görmeye başlamalıyız."

Bu noktada, Trump yaşananları daha iyimser bir şekilde yorumlayarak lafa karıştı.

Virüsün çarpıcı şekilde bir anda yayılmadığı ve ülkedeki ölümlerin “eğrisini” yükseltmediği eyaletlere işaret eden Trump “Deborah, sadece birkaç eyaletten bahsediyorsun, değil mi? Çünkü bu eyaletlerin çoğunda eğriler son derece yatay biçimde” dedi.

Dr. Birx, bazı eyaletlerde durumun gerçekten “son derece yatay biçimde” olmasına rağmen, yeni bir şehir veya eyaletteki salgının bu durumu hemen bozacağı karşılığını verdi.

Doktor, “Yeni bir Detroit, yeni bir Şikago, yeni bir New Orleans, yeni bir Colorado eğriyi değiştirir. Bu yerler yeni vakaların sayısındaki ani artışla eğriyi değiştiriyor” dedi.

Başkan, Dr. Birx’ün virüsün ani yükseliş göstermediği eyaletlerden ziyade, bu tedbirlerin yeterince uygulanmadığı bölgelere odaklanmasından hayal kırıklığına uğramışa benziyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, “Grafiklere her zaman bakıyorum” dedi.

Dr. Birx, “Evet, bakıyorsunuz” karşılığını verdi.

Trump, “Ve çok, çok fazla düz çizgililer var. Bu eyaletlere düz çizgililer diyorum. Onlara hayran kaldım. Ve birkaç tanesinde bu çizgiler yukarı doğru. Bu düz çizgilileri iyi iş başarmadıkları için suçlamak zor” diye konuştu.

Yeniden kürsüye gelen Dr. Birx, “Hayır, hayır, bunu söylemek istemiyorum! Hayır! Teşekkürler, efendim” dedi. Bazı eyaletlerde “istikrarlı bir şekilde az sayıda vakanın” bulunduğunu, çok sayıda test yapıldığını ve pozitif çıkan test sonuçlarının yüzde 5’in altında olduğu bilgisini veren Dr. Birx, diğer yandan büyük şehirlerde ve küçük kentlerde yaşayan Amerikalıların sosyal mesafe kurallarına uymasının ne kadar kritik olduğunu da vurguladı.

Bir kez daha hikayeyi olumlu yöne bükmek için atılan Trump, yeterli eforun gösterilmediğini öne süren başlıklar istemediğini açıkça ifade etti ve Dr. Birx kürsüde ayakta beklerken onun kendine göre neyi kastettiğini tekrar tekrar anlattı.
 


Logaritmik eğriye benzeyen bir şeyi göstermek için elini sallayan Trump, “Evet, onları İtalya’yla karşılaştırıyoruz. Tek yer. Fakat gerçekten harika işler yapan birçok eyalet var ve Deborah’ın söylemek istediğinin de bu olduğunu düşünüyorum. Bütün eyaletleri kastetmedi. Dolayısıyla yarın haberinizi yazarken, belki doğru şekilde yazarsınız” dedi.

Dr. Birx yine de, asıl önemli farkı yaratacak şeyin, Amerikalıların sosyal mesafeye sadakatle riayet etmesi olduğunu vurguladı. Dr. Birx, “Ne yapılabileceğini biliyoruz. Diğerleri bunu yapıyor ve ABD’deki çoğu insan bunu yapıyor.  Bizim toplumlarımız, her bir Amerikalı bu değişiklikleri yapmak zorunda” diye konuştu.

Trump yeniden araya girdi. Trump, “Ortalama olarak, bir ülke olarak gerçekten olağanüstü iş çıkardık” dedi.

ABD’de koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalığı Kovid-19’dan ölenlerin sayısı perşembe akşamı 5 bin 821’e dayanırken, 50 eyalette pozitif vaka sayısı 241 bini aştı.

Reuters’tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU