Ünlü ekonomist Wolff: ABD’deki salgın krizi kapitalizmin suçu, Trump bu sisteme sadece başkanlık ediyor

Trump, binlerce Amerikalının yaşamını yitirdiği salgınla yeteri kadar mücadele etmemekle eleştiriliyor

Amerikalı ünlü ekonomist Richard Wolff, ülkesinin salgınla mücadelesine dair değerlendirmelerde bulunurken ABD’deki koronavirüs krizinden “kapitalist sistemi” sorumlu tuttu.

Koronavirüs (Kovid-19) salgının yeni merkez üssü haline gelen ABD’de son rakamlara göre 245 binden fazla kişi enfekte oldu, yaklaşık 6 bin 100 kişi de yaşamını yitirdi.

Başkan Donald Trump salgınla mücadeleyi gerektiği kadar ciddiye almamakla eleştirilirken, krize dönüşen sürece ekonomist Richard Wolff’tan da tepki geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsün yol açtığı sıkıntılardan, ekonomik gerilemelerden ve geniş çaplı yayılmasından “kapitalizmi sorumlu tutan” Profesör Wolff, Trump’ın bu sisteme sadece başkanlık ettiğini kaydetti.

Yakın zamanda paylaştığı “Kapitalizm koronavirüs krizini eline yüzüne bulaştırıyor” başlıklı videoda Wolff, söze "Kar güden özel sektör zihniyetinin, adı kapitalizm olan kar amaçlı özel ekonomi sisteminin sağlığımızı yönetmeye müdahil olmasına nasıl izin verdik?" sorusunu sorarak başladı.

Wolff, bu krizin öncesinde özel şirketlerin test kitleri üretme ve depolama konusunda yıllarca teşvik edilmediğini, zira bunun “karlı bir iş olmadığını” ifade etti.

ABD’li ekonomist, zamanında test kitleri ve solunum cihazları almak gibi bir sağlık krizinde hızlı harekete geçilmeyi sağlayacak imkanlardan yoksun kalındığını belirtirken, “Donald Trump’a istediğimiz kadar kızalım. O sadece çalışmayan bir sisteme başlık ediyor. Buradaki tek hata o değil” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU