Diyanet'ten “Temsili cuma” açıklaması: Milletimizin cuma namazını kılamadığı için yaşadığı üzüntünün giderilmesine katkı sundu, seçkinci anlayışla alakası yok

Az sayıda katılımla kılınan cuma namazlarına devam edileceğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı, talebin, cuma namazı kılamadığı için üzüntü duyan vatandaşlardan geldiğini belirtti

Fotoğraf: AA

Belirlenen az sayıda katılımla kılınan temsili cuma namazı bu hafta da devam etti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde cemaatle yapılan ibadete ara verildiğini hatırlatarak, cuma namazının Türkiye’de tek bir camide de olsa kılınmasının uygun olacağının düşünüldüğünü aktardı.

“Tarihte ve günümüzde örneği var”

Temsili cuma namazının geçen hafta Ankara Millet Camii’nde bugün ise Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılındığını açıklayan Diyanet, İslam alimlerinin afet, salgın ve benzeri durumlarda cuma namazına ara verilmesi veya belirli yerlerde kılınabilmesi noktasında görüş ve uygulamaları olduğunu savundu.

İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde benzer uygulamaların hayata geçirildiğinin ifade edildiği açıklamada, cuma hutbelerinin de devamının sağlandığı bildirildi.

Seçkinci bir bakışla en ufak bir alâkası bulunmamaktadır

“Cuma namazına gidemediği için büyük üzüntü duyan vatandaşlarımızdan, tek bir camide de olsa temsilen bu namazın kılınması hususunda bizlere çok sayıda talep gelmiştir” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bu uygulamanın, milletimizin cuma namazını kılamadığı için yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilmesine katkı sunduğu görülmüştür.

Bu bağlamda belirtilmelidir ki, az sayıda müftümüzün katılımıyla geçen hafta kılınan cuma namazı hakkında birtakım medya mecralarında yapılan olumsuz nitelemeler son derece üzücüdür. Hâlbuki toplumumuzda cuma kültürünün yaşatılmasına ve cuma şuurunun korunmasına yönelik olan bu kararın seçkinci bir bakışla en ufak bir alâkası bulunmamaktadır. 

Zikredilen gayelerle, salgın tehlikesi sona erinceye kadar, her hafta ülkemizin farklı tek bir camiinde asgari düzeyde katılımla, gerekli tüm sağlık tedbirleri alınarak temsilen cuma namazı kılınacak, en kısa zamanda bu musibetten kurtulmamız için dua ve niyazda bulunulacaktır.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU