Malezya yerlileri koronavirüs salgınından korunmak için ormana kaçıyor

Aktivist Bedul Chemai, “Kendimizi izole etmek ve yiyecek bulmak için ormana geri dönüyoruz” dedi

(Reuters / Samsul Anak Senin)

Malezya’da ülkenin yerli halkı Orang Asliler, ilk yerlinin koronavirüse yakalanmasının ardından köylerine girişi yollara kütükler yerleştirerek engelleyip ormana yönelmeye başladı.

Malezya’nın Pahang eyaletinde yer alan Jemeri köyü yerlisi ve aktivist Bedul Chemai, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, “Kendimizi izole etmek ve yiyecek bulmak için ormana geri dönüyoruz. Ormanlardan nasıl yiyecek bulacağımızı biliyoruz ve orada ekebileceğimiz bazı şeyler de var” dedi.

Güneydoğu Asya’da en fazla koronavirüs enfeksiyonu görülen ülke olan Malezya’nın yerli halkı Orang Asliler, ülkedeki en savunmasız ve en yoksul kesimler arasında bulunuyor.

Orang Asli yerlileri arasındaki ilk vaka geçen hafta açıklanmıştı.

Popüler bir turizm merkezi olan Cameron Highlands’ın hemen dışında yer alan bir köydeki üç yaşında bir çocuğun koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’a konuşan Orang Asli Kalkınma Kurumu Genel Direktörü Juli Edo köyün, bir vaka şüphesi bulunan başka bir böyle birlikte tecrit altına alındığını söyledi. Juli, çocuğun nasıl enfekte olduğunun bilinmediğini de sözlerine ekledi.

Bilinen en eski Malezya sakinlerinin torunları olan Orang Asliler’in nüfusu yaklaşık 200 bin civarında.

Üç binden fazla kişinin enfekte olduğu ve 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği Malezya’da hükümet virüsün yayılmasını engellemeye çalışmak için bu ay sıkı önlemler uygulamaya başladı. Orang Asli yerlileriyse bu önlemlerin kendilerini özellikle etkilediğini belirtiyor.

Yerlilerin birçoğu günlük sebze, meyve ve kauçuk satışlarından elde ettikleri az miktardaki gelirlerinin kesilmesiyle yiyecek bulmakta zorlanıyor. Pek çok yerliyse enfekte olma korkusuyla, yiyecek almak için kasabalara gitmekten çekiniyor.

Orang Asli yerlileri yoksulluk ve yetersiz beslenme gibi faktörler nedeniyle hastalığa karşı savunmasız. Malezya genelinde yoksulluk oranı ortalaması yüzde 0,4 iken, yerliler için bu oran yüzde 30’un üzerinde.

Avustralya, Kanada ve Brezilya gibi dünyanın dört bir yanındaki yerli nüfuslar topluluklarını korumak için sınırlarını kapadı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı dünya genelinde 1 milyonu aştı ve salgın nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 51 bini geçti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU