Salgın sırasında uyuşturucu kartellerine karşı "mevzi kaybetmekten" korkan Trump asker gönderiyor

Başkan 100 bin kişinin ölmesinin muhtemel olduğunu söyledikten bir gün sonra, Beyaz Saray aniden uyuşturucuya karşı yeni bir savaş ilan etti

Koronavirüsten ölenlerin sayısının önlem alınmasaydı 2,2 milyona ulaşabileceği ancak yavaşlatma politikası ile bu sayının 240 bine kadar düştüğü önceki gün Beyaz Saray’da ifade edilmişti (AFP)

"Meksikalı uyuşturucu kartelleriyle" Orta ve Güney Amerikalı diğer uyuşturucu çetelerine karşı "mevzi kaybetmekten" kaygılandığını söyleyen Donald Trump ve üst düzey komutanları, bu gruplara karşı yeni bir askeri operasyonun duyurusunu yaptı.

Beyaz Saray'daki bir brifingde konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, "Ülkemizi her ne pahasına olursa olsun savunacağız (...) Başlangıçtan öteye geçemeyeceksiniz" dedi.

Başkan Trump da şu ifadeleri kullandı:

Kovid-19'la savaştayız, teröristlerle savaştayız ve uyuşturucu kartelleriyle savaştayız.
Bu ülkeye nüfuz edemeyeceksiniz. 

Başkan Trump ve Savunma Bakanı Mark Esper, yeni operasyonu destekleyecek bir dizi birliğin sevk ve konuşlandırılmasını gözden geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Esper'in zamanlaması, Trump'ın ve Beyaz Saray'ın Kovid-19 salgınını büyük bir tehdit olarak nitelendirdiği zamanla tam olarak uyuşmuyor.

Savunma Bakanı Esper, Orta ve Güney Amerika operasyonunu düzenlemek için Pentagon'un "envanterini" incelemeye "aylar öncesinden" başladığını belirtti.

Fakat o dönemde Trump ölümcül virüsün "gribe benzediğini" ve ABD'de çabucak sona ereceğini söylüyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU