Çinli bilim insanları kedilerin birbirine Kovid-19 bulaştırabileceğini keşfetti

Uzmanlar koronavirüsün kediden insana bulaşmasına dair veri bulunmadığını vurguluyor

(Pikist)

Çin’de yapılan çalışmaya göre koronavirüs, kediler arasında bulaşabiliyor. Kediden insana bulaşma görülmese de enfekte kişilerin evcil hayvanlarıyla etkileşimlerinde temkinli olması tavsiye ediliyor.

Çin'deki Harbin Veteriner Araştırma Enstitüsü'nden bir ekip, kedilerin Kovid-19'a karşı çok hassas olduğunu ve virüsü damlacıklar yoluyla diğer kedilere bulaştırabildiğini saptadı. Ancak köpeklerin, tavukların, domuzların ve ördeklerin enfeksiyona yakalanma olasılığı düşük bulundu.

Bulgular, Belçika ve Hong Kong’daki kedilerin enfekte olduğunu söyleyen haberlerin ardından geldi.

Belçika Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 Kriz Merkezi de kısa süre önce, bir kedinin sahibinden koronavirüs kaptığını duyurmuştu. Kedinin sahibinin koronavirüs testinin kısa süre önce pozitif çıktığı bildirilmişti. Kedinin de bir hafta sonra solunum güçlüğü ve ishal gibi semptomlar gösterdiği kaydedilmişti. Daha sonra kedinin dışkı ve kusmuk örneğinde virüs genomu tespit edilmişti.

Hong Kong yönetimi de salı günü yaptığı açıklamada, Kovid-19 teşhisi konmuş bir hastanın evcil kedisinin testinin de pozitif çıktığını açıklamıştı. CGTN’ye göre hastalık belirtisi göstermeyen kedi, pazartesi günü Hong Kong Limanı'ndaki hayvan tesisinde karantinaya gönderilmişti.

Öte yandan Çinli ekibin laboratuvar deneylerinde yüksek dozda virüs verilen az sayıda hayvan yer aldı. Ayrıca kedilerin insanları enfekte edebileceğine dair doğrudan bir kanıt bulunmuyor. Bununla birlikte ekip, bulgularının hayvan yönetiminin pandeminin kontrolünde nasıl bir rol oynayabileceğine dair önemli bilgiler sağladığını söyledi.

Çalışmada şu ifadelere yer verildi:

Kedilerde Sars-CoV-2 için gözetim, insanlarda Kovid-19'un ortadan kaldırılmasına ek olarak düşünülmelidir.

Henüz hakem değerlendirmesi yapılmayan çalışma, çarşamba günü (hakem onayından geçmeyi bekleyen çalışmaların yer aldığı) bioRxiv adlı internet sitesinde yayımlandı. Çalışmada 5 kediye koronavirüs enjekte edildi. Hayvanların üçü, virüs enjekte edilmemiş kedilerin yanındaki kafeslere yerleştirildi. Onlara maruz kalan kedilerden biri enfekte oldu. Bu da bulaşmanın damlacıklar yoluyla gerçekleştiğini düşündürdü. Bulgular daha sonra ikinci bir kedi grubunda da elde edildi. Kovid-19 aşısı deneylerinde de kullanılan yaban gelinciklerinin de hastalığa karşı hassas olduğu tespit edildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulguların güvenilir olduğunu söyleyen uzmanlar, hastalığın insanlar arasında yayılmasında kedilerin vektör (bazı hastalıkların etkeni olan mikroorganizmaları insana taşıyan ve bulaştıran canlı) olduğuna dair kanıt bulunmadığını vurguladı. 

Liverpool Üniversitesi'nde bulaşıcı hayvan hastalıkları profesörü Eric Fevre, “Bunun kediden çıkan bir virüsün insana bulaşıp bulaşmayabileceğine dair hiçbir şey söylemediğini eklemek önemli” dedi. Yine de Fevre’ye göre insanlar, evcil hayvanlarını tutarken el yıkama önlemlerini de almalı.

Guardian'ın aktardığına göre Nottingham Üniversitesi'nden Virolog Jonathan Ball ise, “Bununla birlikte, kedilerin bu virüsün yayılmasındaki rolünün (eğer varsa) pek de fazla olmadığı unutulmamalı” dedi ve ekledi:

İnsandan insana bulaşma temel itici güç. Bu nedenle kedilerin önemli bir virüs kaynağı olduğunu düşünüp paniklemeye gerek yok. Ancak Kovid-19 olduğunuzu düşünüyorsanız ve evinizi bir kediyle paylaşıyorsanız iyileşene kadar tüylü arkadaşınızla yakın etkileşimlerinizi sınırlamak mantıklı olacaktır.

Independent Türkçe, The Guardian, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU