Akif Beki: Bağış yasağı seçim iptalinden farksız

Karar yazarı: Millet görür bu zorlamayı, ters teper. İstanbul seçimlerinin iptalinde teptiği gibi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş dönemde danışmanlığını yapan Karar yazarı Akif Beki, belediyelerin bağış toplayamayacağına yönelik verilen kararı iptal edilen İstanbul seçimine benzetti.

Beki, “Bağış yasağı seçim iptalinden farksız” başlıklı köşe yazısında “AK Parti siyasi çizgisindeyken 25 yıl boyunca yararlandıkları bağış toplama yetkisi, yönetimleri muhalefete geçince Ankara ve İstanbul belediyelerine çok görüldü birden” eleştirisini yöneltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki yazısında şu ifadeleri kullandı:

Mesele ‘sen yardım götüremezsin millete, ancak ben götürürüm; senin elinden aldırmam, ancak benden alabilirler; senden bilmelerine müsaade etmem, ancak benden bilebilirler’ çekememezliğiyse bir dakika!

Belediye de merkezi hükümet de sadece aracı bu işte, o yardımı veren de alan da milletin kendisi.

Nedir iktidarın Yavaş’la alıp veremediği, İmamoğlu’yla paylaşamadığı?

Millet, vergilerinden kara gün için ayrılmış ihtiyat akçesini bile koyduğu yerde bulamıyor. Sorumsuzca harcandı mı, akıbeti nedir, onu bile bilemiyor üstelik daha.

‘Biz bize yeteriz’ kampanyasında, kamu bankası ve kurumları birinciliği kimseye bırakmıyor bir de! O paralar hükümet bütçesinden çıksa ne değişirdi ki, aynı şey değil mi?

Bütçe zararı yine kendi vergilerinden karşılanacak kurumların bağışlarına mı minnet ettirilecek millet! Ki sıraya girmiş, başa kakar gibi gönüllerinden kopanı açıklıyorlar. Kimin parasını kime bağışlıyorsunuz demezler mi? 

Hem kapanan işyerinin kirası var, işverenin vergi borcu SGK harcı, elektrik su faturaları, evde kalan çalışanın aylığı, yevmiyesi, çoluk çocuğunun nafakası...83 milyonun diş kovuğunu doldurana dek...

İktidarın da belediyelerin de yetişemeyeceği kadar çok gidecek yeri var o yardımların. 

Sen de yap, o da yapsın, tutan mı var; niye öbürünü engellersin ki!

Ha, hayırda yarışmak değil de iktidarın yapamadığını rakip yapıyor görünmesini önlemekse amaç...Siyaseten daha yanlış bir müdahale biçimi olamazdı? 

Daha hızlı, daha dişe dokunur yardım dağıtarak öne geçmek yerine rakibi çalıştırmamak, ayağına çelme takmak, siyasette kendi ayağına sıkmaktır.

Çünkü millet görür bu zorlamayı, ters teper. İstanbul seçimlerinin iptalinde teptiği gibi.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU