Spor dünyası yara berelerini koronavirüs ile sarabilir

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Diziliş, taktik ve stratejiler tek maç üzerinden oynanmaya başladı. Tüm spor dünyası artık sadece tek maça odaklanarak mücadele ediyor.

Art arda gelen haberler ile savunmada kalan spor dünyası, artık hücum oyununa geçiş yaptı. Herkesin hedefi aynı ve ilk defa bir maç kazanıldığında herkes şampiyon olacak.

Amerika, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve daha birçok ülkede spor dünyasının önde gelen kulüpleri ve isimleri, koronavirüs salgınına karşı aynı takımda oynamaya ve tek rakibe karşı mücadele etmeye başladı.

Almanya’nın şampiyonlar ligine giden 4 takımı, bir alt lig olan Bundesliga 2’ye, 20 milyon euro destek verme kararı aldı.

Juventus 4 ay için oyuncu maaşlarında kesintiye giderek, koronavirüs ile mücadele etmek için kaynak yaratırken, Barcelona da personel maaşlarında sorun yaşamamak için hem basketbol hem de futbol takım maaşlarında indirime gitti.

Aynı şekilde Bayern Münih, Werder Bremen ve Schalke 04 maaşlarda indirime giderken, bazı liglerde de zorunlu indirim yaşandı.

Roma kulübü yaşlı insanlara yardım ulaştırırken, iki ezeli rakip Manchester United ve Manchester City, koronavirüs için ortak hareket etmeye karar verdiler.

''City United'' adı altında birleşen iki takım, yardıma muhtaç insanlara yemek yardımı yapmaya başladı.

Tenis dünyasından basketbol ve futbol dünyasına kadar birçok sporcu, bireysel yardımlar ile hem korona mücadelesine destek veriyor hem de bu süreçte maaşlarından kesintiye giderek, personellerin işsiz kalmaması için çaba gösteriyorlar.

Türkiye’de ise futbolcuların bireysel anlamda çabaları olmakla birlikte kulüplerin ve federasyonların henüz örgütlü bir çalışması olmadı. Fenerbahçe kulübünün 5 Milyon TL’lik bağışı dışında, diğer kulüplerden kurumsal anlamda bir çalışma göze çarpmadı.


Liglerin devam etmesi zor 

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında ara verilen, hatta birçok sporcunun bu savaşlarda hayatını kaybetmesinden sonra ilk defa spor müsabakalarının geleceği, büyük bir belirsizlik yaşıyor.

En iyi ihtimal ile liglerin belli bir süre sonra başlaması bile adil bir sonuç ortaya çıkarmayabilir.

Verilen uzun ara ile oyuncuların hem fiziksel hem de zihinsel olarak kaldıkları yerden devam etmeleri zor görünüyor. 

Bununla beraber kulüplerin sözleşme zararları ve kayıp gelirler ile 2020 yılı, küresel çapta spor dünyasına zarar yazacaktır.

Bu sezon spor dünyası için beklentilerin ve hedeflerin yeşermediği bir yıl olarak tarihe geçecek.


2019-2020 sezonunda çok sayıda şampiyon çıkabilir

Böyle sıkıntılı bir yıl belki de kulüpler, yöneticiler, teknik direktörler ve oyuncular için başka fırsatlar yaratabilir.

Yıllarca kulüpleri için forma alan, maça giden, yayıncı kuruluşa üye olan ve kulüpleri için ellerinden geleni yapan taraftarlar için kulüplerin işbirliği yapma zamanı geldi belki de.

Aynı amaçla ve aynı duygu ile bu özel zamanlarda kulüplerin sadece bir spor kulübü olmadığının da gösterilmesi gerekiyor.

Bu hedef ile belki kulüpler ortak hareket ederek gelecek yıl için sağlık çalışanlarına kombine bilet sağlanması, belki kulüplerin oyuncu maaşlarında indirime giderek alt liglerdeki zor durumda olan işsiz kalacak insanlara yardım etmesi, belki oyuncuların evlere paket yardımlarını bizzat yapmaları, belki insanların evde kalması için kendi taraftarları için sosyal medya kampanyası düzenlenmesi, her camianın taraftarları için bir motivasyon yaratabilir.

İnternet üzerinden Ahmet Ağaoğlu Kadıköy’de, Ali Koç Trabzon’da bir eve konuk olabilir.

Soğuk yüzlerin şaşalı evlerinde “EVDE KAL” kampanyasından daha sıcak, daha gerçekçi olabilir bu mesajlar.

Spor basının konu bulmakta zorlandığı ve olmayan gerginlikten beslenemediği bu dönemi kaçırmamak gerekiyor.

Şampiyonluk kavgasının kulüpler arasında yarattığı yaralar bereler, bu şekilde tedavi de edilebilir.

Kulüplerin ortak hareket etmesi bu tarihi bir dönemden geçen dünya ve Türkiye’de çok sayıda şampiyon çıkartabilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU