Tayland 1 Nisan'da koronavirüs şakası yapanlara 5 yıl hapis cezası verecek

Tüm dünyaya etkisi altına alan Kovid-19 salgını 1 Nisan şakalarını da etkiledi. Bazı Asya ülkeleri virüsle ilgili şaka yapan ve yanlış haberler yayanlara sert cezalar vereceğini duyurdu

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'da bugün 120 yeni Kovid-19 vakası tespit edildiği açıklandı (AFP) 

1 Nisan tüm dünyada Şaka Günü olarak bilinse de yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) salgını nedeniyle bazı ülkeler bugün virüsle ilgili şaka yapılmaması uyarılarında bulundu.

Hatta bazı ülkeler bu konuda şaka yapanlara sert hapis cezası vereceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ülkelerden biri de Tayland. Tayland hükümeti Twitter üzerinden yaptığı açıklamada uyarılara aldırmayanlara sert para cezaları ve 5 yıla varan hapis cezası vereceğini ilan etti.

Hükümet açıklamasında “1 Nisan’da Kovid-19’a yakalandığını söyleyerek şaka yapmak kanuna aykırıdır” ifadelerini kullandı.
 


Ulusal Polis Sözcüsü Yardımcısı Krissana Pattanacharoen de salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada “1 Nisan’ı kullanarak herhangi bir yasal yaptırımla karşılaşmayacağını düşünen kötü niyetli kişiler olabilir” dedi.

Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ülkede 25 Mart’tan itibaren bir aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesi kararı alındığını açıklamıştı.

Ülkede çarşamba günü 120 yeni vaka tespit edilirken toplam Kovid-19 vaka sayısı 1171’e yükseldi. Ülkede yeni koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da resmi rakamlara göre 12.

Hükümetin verilerine göre bu vakaların yarısından fazlası başkent Bangkok’da yer alıyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında Bangkok’daki tüm parkların da kapatılacağı duyuruldu.

Tayvan da virüs şakalarına hapis cezası verecek

Yeni tip koronavirüsle mücadelede örnek olarak gösterilen Tayvan da yalan haber yayanlara 3 milyon Tayvan doları (yaklaşık 660 bin TL) para cezası ve 3 yıla varan hapis cezası verileceğini duyurdu.

Facebook’ta kedisinin poz verdiği bir fotoğrafla paylaşımda bulunan Tayvan lideri Tsai Ing-wen, “1 Nisan’da, eğer yapmamız gerekiyorsa mizah anlayışımızı gösterebiliriz ama kanunları çiğnemekten kaçınmak için pandemiyle ilgili şaka yapamayız. Herkesin komik ama aynı zamanda sağlıklı ve güvenli bir 1 Nisan geçirmelerini dilerim” dedi.
 

 

大家都說4/1是愚人節,我想提前介紹 #愚人節好運貓貓,歡迎一起分享喔!    更重要的是,愚人節這天,忍不住的人可以發揮幽默,但切記...

蔡英文 Tsai Ing-wen paylaştı: 31 Mart 2020 Salı

Tayvan’da resmi rakamlara göre doğrulanmış Kovid-19 vakası sayısı 329.

Hindistan’da yerel siyasetçilerden çağrı

Özellikle WhatsApp üzerinden yayılan dezenformasyonun önemli bir sorun olduğu Hindistan’da da siyasiler benzer çağrılarda bulundu.

Maharashtra eyaletinin İçişleri Bakanı Anil Deshmukh, “Eyalet hükümeti hiç kimsenin korona üzerinden dedikodu ya da panik yaymasına izin vermeyecek” dedi.
 


AFP’ye konuşan Mumbai Polisi Sözcüsü Pranay Ashok ise yalan haber paylaşanalrın cezalandırlacağını belirterek, “Vatandaşları bilgileri doğrulama, sadece güvenilir kaynaklardan gelen bilgileri paylaşma ve yalan haberlere aldanmama konusunda uyarıyoruz” dedi.

Hindistan’da resmi rakamlara göre şu ana kadar 1500’ten fazla Kovid-19 vakası tespit edildi.

Google 1 Nisan şakalarına ara verdi

İnternet devi Google da gelenek haline getirdiği 1 Nisan şakalarına bu yıl ara verdi.

Business Insider’ın aktardığına göre şirket, çalışanlarına gönderdiği iç yazışmada salgınla mücadele eden herkese saygı göstermek adına kendi platformlarında şaka geleneğine bu yıl ara verildiğini  duyurdu.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU