Hiçbir vakanın açıklanmadığı Türkmenistan’da “koronavirüs” kelimesi ve maskenin yasaklandığı iddia edildi

Pandemi hakkında konuşanlar, kendilerini gözaltında bulabilir

2006’nın sonundan bu yana devlet başkanlığını yürüten Berdimuhammedov’un 2017’de yapılan seçimde oyların yüzde 97,69'unu aldığı açıklandı (AFP)

2006’nın eylül ayında kurulduktan sonra 2007'de Türkmenistan’da yasaklanan Turkmenistan Chronicle sitesinin haberine göre, yönetim pandeminin inkarında yeni bir aşamaya geçti. 

İddiaya göre, hiçbir koronavirüs vakasının açıklanmadığı ülkede hastalığın adını anmak da, maske takmak da yasaklandı. Artık Sağlık Bakanlığı’nın broşürlerinin yanı sıra, medyada da “koronavirüs” kelimesi kullanılamayacak. 

ABD yönetiminin desteklediği Özgür Avrupa Radyosu’nun Türkmenistan kolu Azatlık Radyosu’na göre, hastalıktan bahseden veya maske takan insanlar sivil polisler ve istihbarat elemanları tarafından tespit edilip gözaltına alınıyor. 

Hastalığın ülkedeki varlığını reddeden Türkmenistan yönetimi, diğer yandan kalabalık yerlerde vücut sıcaklığı ölçüyor ve ıslak mendille dezenfektan dağıtıyor. Özellikle başkent Aşkabat’a gitmek isteyenlere kısıtlama getirildi. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Doğu Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Jeanne Cavelier, hastalığı inkar eden kararların hem ülkenin vatandaşlarını riske attığını, hem de Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un otoriter yönetimini pekiştirdiğini söyledi. 

Cavalier, uluslararası topluma ülkedeki sistematik insan hakları ihlallerini durdurma çağrısında da bulundu.

Türkmenistan, RSF’nin her yıl hazırladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde son sırada yer alıyor. Yabancı gazetecilerin ülkeye girişinin engellendiği ülkede, medyanın kontrolü hükümetin elinde.  


Independent Türkçe, Radyo Azatlık, RSF

DAHA FAZLA HABER OKU