İtalyan doktorlar uyarıyor: Sağlık sisteminin çökmesini engellemek için koruyucu ekipmanlar hayati öneme sahip

“İtalyan sağlık sistemi dünyadaki en gelişmiş sağlık sistemlerinden biri. Buna rağmen son Kovid-19 salgını ülkeyi pandeminin etkisiyle baş etme konusunda hazırlıksız yakaladı"

İtalyan doktorlar sağlık personelini enfeksiyondan koruyacak yeterli koruyucu ekipman olmadan sağlık sisteminin çökebileceği uyarısında bulundu (Reuters)

İtalya'da koronavirüs pandemisiyle mücadelede ön saflarda yer alan doktorlar koruyucu ekipmandaki eksikliklerin bütün sağlık sisteminin çökmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Çok sayıda İtalyan sağlık personelinin hasta olmasının ardından yeni bir makalede 12'den fazla İtalyan anestezi uzmanı ve yoğun bakım doktoru diğer ülkeleri hemşire, doktor ve diğer personelin virüsten korunduğundan emin olmaları konusunda uyardı.

Birleşik Krallık (BK) hükümeti ekipman yetersizliği ve ülke genelindeki eksiklikler nedeniyle doktorların ve hastane personelinin eleştirisiyle karşılaşmaya devam ediyor. Son günlerde bakanlar orduya çağrıda bulunarak 170 milyon maske, eldiven ve başka malzemelerin dağıtımına yardım etmesini istedi.

İtalyan uzmanlar şu uyarıda bulunuyor:

Ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının önemli kısmını kaybetmenin sonuçları belirsizliğini koruyor ama bu durum Kovid-19'dan etkilenen sağlık sistemlerinin çöküşünde rol oynayabilir.

Diğer ülkelerin İtalya'nın deneyimlerini göz ardı etmemesi gerektiği uyarısında bulunarak şöyle dediler:

İtalyan sağlık sistemi dünyanın en gelişmiş sağlık sistemlerinden biri. Buna rağmen son Kovid-19 salgını ülkeyi pandeminin etkisiyle baş etme konusunda hazırlıksız yakaladı. Hala en büyük sorun öncelikli hastaların saptanması ve paylaşımdaki zorluklarla yüksek seviyeli hasta yatağı eksikliğinden dolayı sağlık sisteminin çökmesi riski. İtalya 100 bin kişilik nüfus başına düşen yoğun bakım yatağı sayısı bakımından Avrupa'da ilk onda yer alıyor. 100 bin kişiye düşen yoğun bakım yatağı ortalaması Avrupa'da 11,5 ve BK'deyse sadece 6,6. İtalya'da bu sayı çok daha yüksek. İtalya'nın yoğun bakım kapasitesi üzerine binen yük bu bağlamda değerlendirilmelidir.

İtalyan Anestezi, Analjezi, Resüsitasyon ve Yoğun Bakım Derneği'nin Avrupa Hava Yolları Yönetim Derneği ortaklığıyla yayımladığı makalede personelin tamamen koruyucu ekipmanla baskı altında çalışmasının fiziksel ve zihinsel bedeli konusunda da uyardı ama bunun personelin hasta olmasını önlemek için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Sars salgınının verileri vakaların yüzde 21'inin sağlık çalışanı olduğunu gösteriyor. Kovid-19 hastalarıyla ilgilenenler için de benzer örüntüler oluştu. Bu nedenle sağlık çalışanlarının maruz kaldığı riski en aza indirmek için gereken her önlem alınmalıdır. Özellikle İtalya'nın birçok bölgesinde yakın zamanda görüldüğü üzere nüfusun hastalığın kritikleşmesi beklenen önemli bir kesimini idare edebilecek sağlık personeli havuzunu korumak.

Doktorlar şunları ifade ederek devam etti:

Böyle büyük çaplı bir salgın sağlık çalışanları için kişisel koruyucu ekipmanın azalmasıyla sonuçlandı. Neticede doktorlar ve hemşireler de dahil ön saflarda yer alan sağlık personeli hastalığa yakalandı veya virüse maruz kaldı ve böylece karantina altına alındı. KKE'lerin (kişisel koruyucu ekipman) ve deneyimli doktorların azalması daha az deneyimli doktor ve yurttaşların yoğun bakım için işe alınması anlamına geliyor.

Koronavirüs hastalarının tedavi edilmesinin sürekli koruyucu ekipman kullanmak zorunda olan sağlık personeli için zor bir iş olduğunu söylediler. İlaveten aşina olmadıkları koğuşlarda çalışmanın, maskeyle iletişim kurmanın zorluğunun ve normal uygulamadaki değişikliklerin fazladan risk yarattığını belirttiler.

Düzenli ekip toplantıları ve kontrol listelerinin kullanıldığı eğitimler de "bilişsel yardım" kapsamında tavsiye edildi.

KKE'nin “özellikle doktorlar yorgunken" çıkarılmasının "... yüksek bulaşma riskiyle ilişkili olduğunu" da eklediler.

KKE'nin önemi azımsanamaz ama doktorlar aynı zamanda KKE'nin etkisinin nadiren yüzde yüz olduğunun bilincinde olmalı.

Makaleyi hazırlayan doktorlar şu sonuca vardı:

İtalya genelinde Kovid-19 salgınının baş göstermesiyle birçok zorluğa göğüs gerdik ve gelecek hafta ve aylarda birçok ülkenin benzer zorluklarla karşılaşması muhtemel. Sadece uygun bilinçli planlama, eğitim ve takım çalışmasıyla sağlık sistemleri yeni pandemiyle yüzleşmek için en iyi şekilde hazırlanabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU